Crna hronika

Kantonalni sud Sarajevo

Istražitelj na suđenju Mujagi Ivazoviću: Rekao je da ga je sin napao u spavaćoj sobi

21/10/2019
Arhiva

Naveo je, također, kako je rađena dopuna uviđaja radi pronalaska trećeg zrna, a za što je trebalo da se pomjeri ugradbeni plakar u hodniku stana

Iskazom prvog svjedoka optužbe, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Mujagi Ivazoviću, penzionisanom policajcu, optuženom za ubistvo sina Semira hicima iz pištolja u stanu u sarajevskom naselju Saraj-Polje 29. aprila, te za nedozvoljeno držanje oružja.

Svjedok Redžep Halilović, istražitelj u MUP-u Kantona Sarajevo, koji je bio angažiran na uviđaju spomenutog ubistva, govorio je o saznanjima s mjesta događaja.

Podsjetio je kako je ‘kritičnog dana’, nakon što je MUP oko 20.35 sati od optuženog obaviješten o nemilom događaju, pristupio uviđaju kojem su, između ostalih, prisustvovale njegove kolege policijski službenici, dežurni tužitelj i ljekar.

Po njegovim riječima, optuženi, koga su zatekli na stubištu, tada je kazao da ga je sin napao u spavaćoj sobi prije nego što je pucao.

Svjedok je detaljno opisao raspored prostorija u stanu i pronađene tragove, koji su potom izuzeti i obilježeni (tragovi krvi, čahure, zrna), navodeći da je u stanu pronađen i pištolj s pripadajućim okvirom i dva metka, te mobitel i nož, koji je izuzet radi vještačenja.

Naveo je, također, kako je rađena dopuna uviđaja radi pronalaska trećeg zrna, a za što je trebalo da se pomjeri ugradbeni plakar u hodniku stana.

Svjedok je kazao kako je optuženi sve ispričao, podsjećajući na ranija dešavanja, a, između ostalog, i na to da ga je sin nekada ranije udario, ali da ga je supruga (koja je u međuvremenu preminula) onda zamolila da ga ne prijavljuje, te da ju je poslušao, odnosno da ga nije prijavio.

Ivazovića optužnica tereti da je sina Semira ubio u stanu na četvrtom spratu u ulici Hasana Sućeske na broju 7, u kojem su Ivazovići živjeli.

Prema tužbenim navodima, ‘kritične večeri’ optuženi je ušao u svoju spavaću sobu gdje se zaključao, a njegov sin je tijelom udario u vrata te sobe, izbivši bravu.

– Kada se Semir pojavio na vratima, optuženi je ispod jastuka uzeo pištolj, ispalivši jedan hitac u sina. Semir je tada krenuo u pravcu dnevnog boravka, a njegov otac je prema njemu ispalio još jedan metak. Semir je tada pobjegao u kuhinju da bi Mujaga prema njemu ispalio još jedan metak, usljed čega je Semir zadobio teške tjelesne povrede opasne po život i usljed kojih je kasnije i preminuo – navodi se, između ostalog, u optužnici.

Optuženi se tereti i da je, postupajući suprotno odredbi člana 10. stav 1. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije KS, bez odobrenja nadležnog organa, neovlašteno držao pištolj sa pripadajućim okvirom i municijom, odnosno za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 4. novembar.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.