Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

namještanje utakmica

Iz Begićevog saveza kažu da podržavaju akciju protiv korupcije

dino begic (1)

Nakon posljednjih hapšenja ekspresno su se, kao da su znali šta se sprema, oglasili iz Nogometnog saveza BiH na čijem čelu je godinama Elvedin Begić

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su počeli operativnu akciju kodnog naziva “Var“, u okviru koje su u toku pretresi stambenih objekata na pet lokacija (Šamca, Orašja, Novog Travnika, Brčkog i Sarajeva) zbog postojanja sumnje da su lica osumnjičena u ovom predmetu počinila krivična djela organizovani kriminal te zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Kako je Feni potvrdio portparol SIPA-e Luka Miladinović, osumnjičene osobe se terete za namještanje fudbalskih utakmica Premijer lige Bosne i Hercegovine te da su prekršile više članova Krivičnog zakona BiH, a na teret im se stavlja organizirani kriminal, zloupotreba položaja, primanje dara i drugih oblika koristi.

– U dosadašnjem dijelu akcije, uhapšeno je osam osoba, to je sve što sada mogu reći – istakao je Miladinović.

Riječ je o akciji koju pripadnici SIPA-e provodi po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine na širem području BiH.

Nakon posljednjih hapšenja ekspresno su se, kao da su znali šta se sprema, oglasili iz Nogometnog saveza BiH na čijem čelu je godinama Elvedin Begić.

“Povodom informacija koje su se jutros pojavile u medijima o istrazi koju sprovodi Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA, a odnose se na sumnje u namještanje utakmica, NS/FS BIH želi informisati javnost o sljedećem:

-Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine bezrezervno podržava akcije i aktivnosti svih agencija i tijela za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini na otkrivanju nedozvoljenih i koruptivnih radnji, kako pojedinaca, tako i organiziranih grupa.

-Snažno smo opredjeljeni i spremni pružiti svaku vrstu podrške i pomoći nadležnim državnim institucijama, kroz dostupnu dokumentaciju i informacije kojima raspolažemo, kako bi one što uspješnije radile na otkrivanju nedozvoljenih i koruptivnih radnji pojedinaca koji participiraju u radu fudbalskih organa i tijela.

– Bez obzira na to što prve informacije govore da se radi o aktivnostima na nivou entiteta, koji statutarno i organizacijski imaju potpunu autonomiju u svome radu, ovom prilikom moramo istaći da je u ovom trenutku nanesena nemjerljiva šteta kompletnom fudbalu u Bosni i Hercegovini”, stoji u saopštenju iz NSBiH.