akcija var

Uhapšeno osam osoba, osumnjičeni dobijali novac za “povoljan rezultat”

crveni-karton

Tokom istrage, utvrđeno je da su osumnjičeni u više navrata, zahtijevali i dobijali određene novčane iznose, kako bi ishodovali povoljan rezultat za određeni nogometni klub

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su počeli operativnu akciju kodnog naziva “Var“, u okviru koje su u toku pretresi stambenih objekata na pet lokacija (Šamca, Orašja, Novog Travnika, Brčkog i Sarajeva) zbog postojanja sumnje da su lica osumnjičena u ovom predmetu počinila krivična djela organizovani kriminal te zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Kako je Feni potvrdio portparol SIPA-e Luka Miladinović, osumnjičene osobe se terete za namještanje fudbalskih utakmica Premijer lige Bosne i Hercegovine te da su prekršile više članova Krivičnog zakona BiH, a na teret im se stavlja organizirani kriminal, zloupotreba položaja, primanje dara i drugih oblika koristi.

– U dosadašnjem dijelu akcije, uhapšeno je osam osoba, to je sve što sada mogu reći – istakao je Miladinović.

Riječ je o akciji koju pripadnici SIPA-e provodi po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine na širem području BiH.

Povodom ove akcije oglasili su se i iz Tužilaštva BiH:

“Po nalogu tužitelja Tužilaštva BiH, policijski djelatnici SIPA, vrše lišenja slobode i pretrese više osoba osumnjičenih za kaznena djela organiziranog kriminala, primanja dara i drugih oblika koristi i zloupotrebe položaja ili ovlasti.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA od ranih jutarnjih sati, vrše lišenja slobode i pretrese na više lokacija u BiH.

Aktivnosti se provode protiv osumnjičenih sudija i drugih službenih osoba angažiranih u okviru nogometnih asocijacija, osumnjičenih da su tokom 2019. godine, zahtjevali i primali darove i druge oblike koristi, kako bi pogodovali ishodima određenih nogometnih utakmica u Prvoj ligi Federacije BiH.

Tokom istrage, utvrđeno je da su osumnjičeni u više navrata, zahtijevali i dobijali određene novčane iznose, kako bi ishodovali povoljan rezultat za određeni nogometni klub.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju”, stoji u saopštenju Tužilaštva BiH.