Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz Sarajeva putovao u Beč, pa u Zagrebu uhapšen zbog ubistva

hrvatska policija

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP RH) i Ministarstvo pravosuđa (MP RH) potvrdili su kako u ekstradicijskom pritvoru u Republici Hrvatskoj boravi državljanin Bosne i Hercegovine (BiH) koji od 13. marta 2018. godine čeka sudsku odluku o (ne)izručenju u Tunis zbog Interpolove potjernice kojom da pravosuđe ove države tereti za ubistvo pripadnika Hamasa na teritoriju Tunisa, javlja Anadolu Agency (AA).

„Dana 13. marta 2018. godine temeljem međunarodne potrage Interpola Tunis u Republici Hrvatskoj je uhapšen državljanin Bosne i Hercegovine. Nakon hapšenja određen mu je ekstradicijski pritvor u svrhu provedbe postupka izručenja koji je sada u fazi odlučivanja pred nadležnim sudom. Daljnji tok postupka odvijat će se sukladno Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima“, izvijestilo je hrvatsko Ministarstvo pravosuđa, a potvrdio i hrvatski MUP.

Riječ je 46-godišnjem A. Č., državljaninu BiH, koji je priveden na zagrebačkom aerodromu „Franjo Tuđman tokom presjedanja na letu iz Sarajeva prema Beču, a po Interpolovoj potjernici koju je izdao Tunis, navodi Jutarnji list (JL).

Tunis traga za A.Č, kao i za 39-godišnjim E.Š, također državljaninom BiH, zbog njihove navodne umiješanosti u atentat na Hamasovog stručnjaka, inženjera Mohammeda Zawahrija i zbog terorizma, piše JL.

No, navodi se kako je izručenje ovog bh. državljanina, koji trenutno boravi u istražnom zatvoru u Remetincu, upitno jer mu u Tunisu prijeti smrtna kazna zbog ozbiljnosti djela za koja ga se tereti, a hrvatsko zakonodavstvo obavezuje domaća pravosudna tijela na zaštitu, odnosno neizručenje osoba ukoliko im prijeti mučenje ili smrtna kazna koja u Hrvatskoj ne postoji.

Prema saznanjima JL-a, bh. državljanin A.Č. je poliglot i bivši zaštitar u Iraku, porijeklom je iz Srbije, a putovao je iz Sarajeva preko Zagreba u Beč poslovno. Doznaje se također da se protivi izručenju iz Hrvatske u Tunis jer negira svoju umiješanost u djelo za koje ga tereti tuniško pravosuđe.

Mohammed Zawahri, bivši pilot i inženjer, ubijen je u Tunisu 2016. godine, otkad traje potraga za počiniteljima kojima je Zawahri bio meta zbog svog sudjelovanja u razvoju tehnologije bespilotnih letjelica za vojno krilo palestinske organizacije Hamas.