Klupko se počelo odmotavati? Policija RS priznala propust u slučaju Dragičević

davi dragicevic – banja luka- okupljanje 2

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač zatražio je danas od Direktora policije Darka Ćuluma da preduzme mjere prema policijskim službenicima Policijske stanice Lauš u vezi sa krađom u kući za koju je policija tvrdila da ju je izvršio David Dragičević, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako se navodi u saopštenju iz MUP-a “u kasnijoj istrazi ovo krivično djelo dovedeno u vezu sa tragično nastradalim Davidom Dragičevićem, ali u vrijeme prijave ova dva slučaja se nisu mogla dovesti u vezu”.

David Dragičević (21) mladić je iz Banjaluke koji je nestao 18. marta, a njegovo tijelo je pronađeno šest dana kasnije na ušću rijeke Crkvena u Vrbas.

Nakon idetifikcije tijela u Policijskoj upravi Banjaluka održana je konferencija za novinare na kojoj je Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS-a rekao da je Dragičević opljačkao kuću u ulici Velibora Janjetovića 11, kao i da su u njegovim džepovima pronađeni predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa tom pljačkom.

Ilić je tada tvrdio i da je Dragičević nakon što je opljačkao kuću najvjerovatnije upao u riječicu Crkvena u kojoj se utopio. Roditelji Davida Dragičevića smatraju da je njihov sin ubijen te traže da se otkriju i privedu pravdi počinioci, kao i svi koji su pokušali da “zataškaju” ovaj slučaj.

U znak podrške svake večeri od 26. marta na Trgu Krajine okupljaju se brojni građani na skupovima organizovanim putem Facebook grupe Pravda za Davida koja broji preko 150.000 članova.

U današnjem saopštenju MUP-a RS-a navodi se da je Lukać od Ćuluma tražio da sankcioniše policijske službenike Policijske stanice Lauš koji “nisu blagovremeno preduzeli potrebne mjere i radnje u vezi sa prijavom od 18. marta godine da je nepoznato lice izvršilo krivično djelo ‘Krađa’ u ulici Velibora Janjetovića broj 11”.

“Nakon izlaska na lice mjesta od strane postupajućeg inspektora, isti je okvalifikovao djelo kao krivično djelo ‘Krađa’, te konstatovao da nema potrebe za vršenjem uviđaja. Nakon izvršene analize predmeta, uočeni su propusti u radu na ovom predmetu od strane postupajućeg inspektora, zamjenika komandira za poslove kriminaliteta i komandira Policijske stanice Lauš, koji nisu preduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti na vršenju uviđaja i utvrđivanju okolnosti u cilju rasvjetljavanja ovog krivičnog djela”, navodi se u saopštenju.

Postojanje odgovornosti, kao i sve okolnosti ovog slučaja utvrdiće unutrašnja kontrola MUP-a RS-a.