Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz zeničkog zatvora dirigovao švercom droge

zenica-zatvor
Zatvor u Zenici FOTO: Ilustracija

Crnogorcu Ganiji Kurtiji (47), dok je robijao u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Zenica, polazilo je za rukom da putem svojih kontakata koordiniše šverc droge iz Crne Gore u BiH, pišu Nezavisne novine.

Proističe to iz saopštenja Tužilaštva BiH, po čijem su nalogu juče ujutru, uz Kurtija, uhapšeni i Jasmin Selimagić (29) i Anđelko Novaković (31), obojica iz Novog Grada, gdje je akcija protiv narko-mafije i sprovedena.

Da je riječ o ozbiljnim aktivnostima na razbijanju grupe mafijaša svjedoči i podatak po kojem su u hapšenju ovog trojca učestvovale desetine policajaca Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

“Uporedo s hapšenjima, na području Novog Grada pretreseni su objekti i vozila koje osumnjičeni koriste”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH. Dosadašnjom istragom utvrđeno je da su osumnjičeni u više navrata krijumčarili po više kilograma narkotika, a Selimagić je često radi nadgledanja droge i njenog transporta boravio u Crnoj Gori.

Međutim, kako saznaju Nezavisne novine, Kurti je etiketiran kao organizator procesa i kao jedan od nosilaca narko-kriminala u BiH.

“Istragom je utvrđeno da je Ganija Kurti, koji se nalazio na izdržavanju kazne u KPZ Zenica, iz zatvora putem kontakata u Crnoj Gori i BiH koordinisao krijumčarenje droge u BiH. Radi se o osobi koja je ranije protjerana iz BiH, te je koristeći krivotvorene dokumente ponovo ilegalno ušao u BiH, gdje je uhapšen”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

A sve je počelo kada je Tužilaštvo BiH, u saradnji sa SIPA i partnerskim agencijama iz Crne Gore, sprovelo detaljnu i temeljnu istragu, tokom koje su prikupljeni dokazi da trojica osumnjičenih učestvuju u međunarodnom krijumčarenju velikih količina marihuane i skanka iz Crne Gore u BiH.

Kada bi stigla u BiH, droga je potom bivala dalje distribuisana na ilegalnom narko-tržištu u sjeverozapadnom dijelu zemlje. Konzumenti su, kako saznajemo, bili uglavnom mladi ljudi iz Novog Grada i okoline.

Inače, 19. oktobra 2012. godine Ganija Kurti je presudom Suda BiH osuđen na četiri godine. Zbog droge, naravno.