Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako su Haris, Mirza i Mugdim u policijskim uniformama pljačkali markete po BiH

razbojnici_privodjenje_tuzilastvo_ks_2
FOTO I. Kralj / Fokus.ba

Pripadnici Federalne uprave policije razbili su veoma opasnu grupu razbojnika, koji su za sada osumnjičeni za dvije pljačke iz kojih su odnijeli 170.000 maraka, potvrdila je ovo za portparolka FUP-a Marina Zović.

Uhapšeni su Haris Priganica, Mirza Turković i Mugdim Omanović svi iz Sarajeva. Ova razbojnička grupa djelovala je veoma profesionalno, a u razbojništva su išli obučeni u policijske ili SIPA uniforme.

Inspektori su ih za sada povezali sa pljačkom marketa “Bingo” u nedelju u Bugojnu, kao i sa razbojništvom u istom marketu 22. oktobra u Hadžićima.

“To nije sve. Sumnja se da su oni počinili veći broj razbojništava na području FBiH, ali na policiji i tužilaštvu je sada da prikupe dokaze. Osim ova dva razbojništva, postoji još dosta sličnih pljački, pa se sumnja da oni stoje iz njih”, pojasnio je sagovornik Euroblica.

Njihovo hapšenje je uslijedilo nakon što su u nedjelju uvečer u uniformama SIPA opljačkali “Bingo” u Bugojnu.

Policija je tada pokrenula veoma opsežnu potragu na području cijele BiH, što je rezultovalo hapšenjem ove trojice Sarajlija.

Ovo su razbojnici koji su u policijskim odorama pljačkali tržne centre (FOTO)

“U ponedeljak i utorak identifikovali smo grupu koja je odgovorna za pljačku pomenuta dva marketa, a mogu se dovesti i u vezu sa drugim krivičnim djelima. Nakon hapšenja, izvršen je pretres šest stanova na području Kantona Sarajevo i Srednjobosanskog kantona”, rekla je Zovićeva.

Prema njenim riječima prilikom pretresa pronađene su automatske puške, pištolji, maske, veće količine novca, pancirni prsluci, uniforme sa natpisom „policija“, rotaciona svjetla, registarske tablice, ali i drugi predmeti koji ih mogu povezati sa krivičnim djelima.

“Mi nastavljamo našu akciju kako bi prikupili sve dokaze o ovom slučaju. Poslije saslušanja, trojica uhapšenih razbojnika biće predati u dalju nadležnost tužilaštvu”, istakla je Zovićeva i dodala da je u ovoj akciji posebnu ulogu imala i Obavještajno sigurnosna agencija BiH.

Izvor blizak istrazi objasnio je da je ova grupa bila veoma dobro organizovana i u sve pljačke su išli sa unaprijed pripremljenim planom.

“Prije razbojništava bi obilazili mete i gledali na koji način najlakše mogu provaliti, koliko bude radnika obezbjeđenja, kada ima najviše novca i slično. Poslije toga bi razrađivali plan pljačke”, pojašnjava sagovornik.

Kaže da bi oni zatim ukrali automobil sa kojim bi išli u pljačke, a pri tom bi našli i sigurne lokacije gdje se mogu sakriti.

“Dokaz ovome je pljačka i u Bugojnu. Iako je za samo desetak minuta policija blokirala grad, razbojnike nisu mogli pronaći. Tek poslije sat vremena pronašli su zapaljen automobil sa kojim su pobjegli, ali njih nije bilo. Najvjerovatnije da ih je u blizini čekao drugi automobil sa kojim su pobjegli dalje”, rekao je sagovornik Euroblica.

U SIPA su rekli da nisu bili zvanično obaviješteni da su korištene njihove uniforme prilikom razbojništva.

“Ukoliko dođemo do saznanja da se radi o našim uniformama, preduzećemo sve da bi utvrdilo kako su došli do njih”, rekli su u SIPA.

Pretučen prilikom pljačke

Trojica razbojnika koji su uhapšeni u Sarajevu od ranije su poznati policiji po brojnim krivičnim djelima.

Turković je prije samo 3 mjeseca izašao iz zatvora, gdje je bio četiri godine zbog više krivičnih djela. On je u žižu javnosti dospio prilikom pljačke benzinske pumpe, kada mu je radnik oteo pištolj, pa ga pretukao.

Harih Priganica je takođe nekoliko puta uhapšen posljednjih 10 godina zbog raznih krivičnih djela.