Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Kamikaze” sarajevskim cestama “lete” brže od 200 km/h

nesreca22222

Nakon još jedne tragedije u kojoj su zbog prebrze vožnje Sanjina Sefića ugašena dva mlada života, javnost je ponovo uznemirena jer je upravo pogibija mladih studentica pokazala da trkačima na sarajevskim ulicama još niko nije stao ukraj.

Javnost se glasno pobunila ovoga puta, a policija je intenzivirala akciju u kojoj se oduzimaju vozila višestrukim prijestupnicima saobraćajnih propisa te o tome svakodnevno obavještavaja javnost, piše Faktor.

Upravo ta akcija pokazala je kako su policijske evidencije pune onih koji imaju podebeo saobraćajni dosje u kojem se bilježe i saobraćajne kazne u desecima hiljada maraka. Mnogi od njih ne prezaju od toga da vrtoglavim brzinama “lete” sarajevskim cestama.

Prema podacima Jedinice za saobraćaj MUP-a Kantona Sarajevo, najveće brzine kretanja zabilježene su na dijelu autoputa od Jošanice prema Vlakovu, a najveća brzina koju je radar zabilježio jeste vožnja od 209 kilometara na sat. Ova osoba važi za rekordera po brzini, a vozač je, prema informacijama iz policije, sankcioniran prekršajnim nalogom.

Istu kaznu dobio i je i vozač automobila koji je na istom dijelu autoputa vozio brzinom od 208 kilometara na sat. Međutim, iako smo tražili podatke o kojim vozačima se konkretno radi, njihova imena nismo dobili.

Kerim Mudželat se hvalio velikim brzinama

Kerim Mudželat se hvalio velikim brzinama

Prije nešto više od godine, Kerim Mudželet, protiv kojeg se trenutno vodi postupak na Kantonalnom sudu u Sarajevu zbog saobraćajne nesreće u kojoj je usmrtio pješakinju kod Predsjedništva BiH, hvalio se svojim prijateljima na Facebooku fotografijom na kojoj se vidi kako na putu prema Mostaru vozi brzinom 190 kilometara na sat. Nedugo nakon toga, Mudželet je, u junu prošle godine, vožnjom od gotovo 100 km/h “pokosio” pješake na tramvajskoj stanici. Tom prilikom poginula je državljanka Srbije Jelena Opričić, a povrijeđen njen prijatelj Jorg Eistfeld Reschke iz Njemačke.

U optužnici se, između ostalog navodi da je Mudželet, kao učesnik u saobraćaju na putevima, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa, ugrozio javni promet dovodeći u opasnost život ljudi, usljed čega je prouzrokovana smrt jedne osobe i teška tjelesna povreda druge osobe.

Nesreća u kojoj je stradao Vedran Klačar

Nesreća u kojoj je stradao Vedran Klačar

Sarajlije svakako neće zaboraviti stravične prizore iz saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo Vedran Klačar, vozač BMW-a, koji je, kako su očevici tada ispričali, u septembru prošle godine usljed velike brzine izgubio kontrolu nad automobilom i zabio se u stub pored tramvajskih šina na Otoci.

Vedran je inače u Sarajevu bio poznat kao ljubitelj velikih brzina. Ovog puta, brzina je bila kobna za njega. Preminuo je nedugo nakon nesreće, a njegov suvozač bio je teško povrijeđen.

Njegovu sudbinu u aprilu prošle godine doživio je i Sanin Smajkan koji je, sletivši s ceste u Rustempašinoj ulici, automobilom jetta za čijim volanom se nalazio, pri punoj brzini udario u stub ulične rasvjete. Tom prilikom se vozilo nakon udara prepolovilo, a on je preminuo na putu prema bolnici.

Pogibija Sanina Smajkana

Pogibija Sanina Smajkana

Smajkan je također bio poznat kako ljubitelj velikih brzina, a cestama je jurio iako nije imao vozačku dozvolu. U trenutku nesreće vozio je brzinom većom od 100 na sat. Sudeći prema ovim činjenicama, saobraćajnice u glavnom gradu naše zemlje postale su izuzetno opasno mjesto, i to ne samo za vozače koji vole brzinu već i za sve ostale učesnike u saobraćaju.

Oduzimanje vozila

U akciji koju sarajevska policija provodi od prošlog petka oduzeto je osam automobila, čiji su vozači za saobraćajne prekrčaje dužni oko 80.000 maraka.

– Policija oduzima vozila u slučajevima činjenja težih saobraćajnih prekršaja , kao što su upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, prekoračenje dozvoljene brzine u iznosu za koji je propisano obavezno izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, vožnja pod utjecajem alkohola, upravljanje neregistriranim vozilom i nepoštivanje svjetlosnog saobraćajnog znaka, to jest prolazak kroz crveno svjetlo – naveli su nam iz sarajevske policije.

Iz Jedinice za saobraćaj MUP-a Kantona Sarajevo, dodali su i da se vozila oduzimaju i od osoba za koje se provjerama utvrdi da su u posljednje dvije godine evidentirani kao višestruki povratnici u saobraćajnim prekršajima. Kako su nam pojasnili, oduzeti automobili ostavljaju se na depou MUP-a KS do okončanja sudskog postupka i donošenja pravosnažnog rješenja nadležnog suda kojim se nalaže vraćanje vozila vlasniku ili trajno oduzimanje.

Ne dozvolite da prodavači krše vaša prava, zakon je na vašoj strani