Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kaznila ga policija, pa pijan usmrtio pješaka u Brčkom

brcko pjesak nesreca
Foto: Ilustracija

Amel Mujkić (34) iz Brčkog poginuo je kada ga je u brčanskoj ulici Stari brod udario “mercedes” koji je pijan vozio njegov sugrađanin Jasmin Osmić.

Nesreća se dogodila samo sat nakon što je saobraćajna policija zaustavila Osmića i isključila ga iz saobraćaja, jer je vozio pod dejstvom alkohola.

Međutim, Osmić je, nakon što ga je policija kaznila i otišla, nastavio da vozi i izazvao je nesreću.

Prema podacima iz policije, ova nesreća se dogodila juče pola sata iza ponoći, a Osmić je Mujkića udario prednjim desnim dijelom vozila. Nesrećni pješak je u tom trenutku bio na desnoj ivici kolovoza. Izvor blizak istrazi je kazao da se pretpostavlja da je Mujkić trebalo da pređe ulicu u trenutku kada je naišao Osmić svojim “mercedesom”.

“Usljed udara pješak je zadobio teške povrede, od kojih je, nažalost, ubrzo preminuo”, rekli su u policiji Brčko distrikta.

Navodeći inicijale Osmića, u policiji su kazali da je on uhapšen odmah nakon nesreće i da će nakon kriminalističke obrade biti odlučeno šta će dalje biti preduzeto protiv njega. Rekli su da je o svemu obaviješteno tužilaštvo Brčko distrikta.

Portparol policije Brčko distrikta Halid Emkić je kazao da je u ovom slučaju nesavjesni vozač zloupotrijebio zakonske mogućnosti.

“Prema važećoj zakonskoj regulativi u distriktu, nije obaveza da se privode pijani vozači kada budu isključeni iz saobraćaja. Takav vozač ima pravo da pozove nekog prijatelja ili člana porodice sa vozačkom dozvolom da ga odveze, ali nikako ne smije da nastavi da vozi. U ovom slučaju on je zloupotrijebio tu odredbu. Sačekao je da patrola ode sa lica mjesta, pa je zatim nastavio da vozi. Nažalost, desila se nesreća”, kazao je Emkić.

Dodao je da je uviđaj ove nesreće obavljen pod nadzorom dežurnog tužioca Tužilaštva Brčko distrikta i da će njen tačan uzrok biti poznat nakon istrage i pregleda svih dokaza.

Ogorčenje

Poznanici nastradalog Amela Mujkića ispričali su da su ogorčeni na rad policije zbog ove nesreće.

“Nije nam jasno zašto policija nije automobil odvezla na njihov parking nakon što je Osmić zbog alkohola isključen iz saobraćaja. Da je tako urađeno, Mujkić bio možda bio živ.

Zakon treba da bude kao u Republici Srpskoj, jer bi Osmić bio odveden u policiju na triježnjenje”, kazao je jedan od Mujkićevih prijatelja, ne želeći da se predstavi, piše Glas Srpske.