Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nermin Sulejmanović

Ko je monstrum iz Gradačca: Međunarodne potjernice, hapšenja zbog droge, nasilje…

nermin sulejmanovic
FOTO: Facebook

Nermin Sulejmanović je u javljanju uživo priznao kako mu ovo danas nisu “prva ubistva”

Nermin Sulejmanović, zvani Ray Ban iz Gradačca, koji je jutros u tom gradu počinio trostruko ubistvo i ranio još tri osobe, a potom ubio i sebe, odranije je dobro poznat policijskim organima, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regiji.

Za njim je svojevremeno Kantonalni sud u Tuzli raspisivao i međunarodnu potjernicu zbog nasilničkog ponašanja nad policajcem, podsjeća Faktor.ba.

On je, međutim, daleko poznatiji kao jedan od uhapšenih u velikoj akciji hrvatske policije iz 2014. godine , kodnog naziva “Nikita”. Radi se o pokušaju krijumčarenja velike količine marihuane u Hrvatskoj.

Kako su tada pisali hrvatski mediji, kako bi bili sigurni da će krijumčarenje 806 kilograma droge proći neopaženo, jedanaest tada uhapšenih dilera, zadužili su jednog čovjeka da se u Lučkoj kapetaniji raspita hoće li radar vidjeti njihovu brodicu “Poslušan”.

Premda krijumčarsku operaciju ova kapetanija nije detektovala, krijumčari nisu znali da ih sve vrijeme tajno nadzire policija te snima njihove telefonske razgovore.

Kada je 806 kilograma marihuane skrivene u tankove s gorivom doplovio u uvalu Peleš pokraj Zečeva, u blizini Primoštena, policajci su uhapsili i njegovu posadu – Tonćija Grubelića, Štefana Franca i jednu maloljetnicu, ali i sve osobe koje su kombijem došle preuzeti drogu: Nikolu Stojanovića Niđana (50) te Alena Kuduzovića (36) iz BiH, koji su, po svemu sudeći, bili organizatori cijele operacije, te Nermina Sulejmanovića, zatim oca i sina Tonćija i Giuliana Grubelića, Alena Stojanovića, Antonija Premužića i Dejana Petrovića.

Nermin Sulejmanović je godinu ranije bio uhapšen u Gradačcu kao član narkogrupe Emira Kodžage. Kodžaga se nagodio s Tužilaštvom za kaznu od dvije godine, a Sulejmanović i ostali bili su pušteni iz pritvora, da bi ovaj ubrzo i “pao” u Hrvatskoj.

Za Sulejmanovićem je 2016. godine bila raspisana i međunarodna potjernica zbog nasilničkog ponašanja nad policajcem.

U posljednjem periodu bio je aktivan u svijetu fitnessa, davao je privatne časove i učestvovao na takmičenjima. Osvajao je i medalje.

Na potresnom snimku ubistva koji je objavio moglo se čuti kako je bio prijavljen i zbog nasilničkog ponašanja.

A u javljanju uživo priznao je kako mu ovo danas nisu “prva ubistva”.