Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Večeras otvorenje

Na crveni tepih SFF-a dolaze Christiane Amanpour i Bono Vox

sff crveni tepih
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Svim gostima, Bosancima i Hercegovcima, predstoji osam dana filmske umjetnosti i kulture, osam dana ljepše stvarnosti od one na koju smo navikli u ostatku godine

Dvadeset i deveti Sarajevo Film festival večeras će biti svečano otvoren u sarajevskom Narodnom pozorištu, gdje u 20 sati počinje projekcija dokumentarnog filma “Poljubite budućnost” reditelja Nenada Čičina-Šaina.

Njegova piča za koju je zajedno s Billom Carterom napisao i scenarij, zapravo je svojevrsna oda čudu i duhu sarajevskog otpora tokom opsade grada 90-tih godina prošlog stoljeća, te gradskoj alternativnoj sceni čija je kruna posljeratni koncert irske grupe U2, na Koševu 1997. godine.

Prema najavama organizatora, večeras bi se na crvenom festivalskom tepihu mogao pojaviti upravo frontmen legendarnog benda Bono Vox, inače veliki prijatelj Sarajeva. Nezvanično, društvo bi mu mogla praviti i legendarna CNN-ova novinarka Christiane Amanpour, koja je izvještavala za svoju TV kuću o ratu i opsadi Sarajeva, javlja Federalna.ba.

Osmodnevna filmska magija

Baš kao što dokumentarac “Poljubite budućnost” proslavlja teško osvojenu slobodu Sarajlija i njihovu pobjedu nad nacionlizmom, o tome također govori kompletna misija i vizija najveće filmske smotre u Jugoistočnoj Evropi, gotovo tri decenije zasnovana na radu, trudu i znanju grupe entuzijasta okupljenih oko Obala Art Centra, koji su iz opkoljenog grada svijetu odaslali poruku – da je i u nehumanim uvjetima moguće preživjeti snagom kosmopolitskog duha umjetnosti i kulture.

Zato je danas SFF mjesto susreta i dobrodošlice svjetski poznatih filmskih autora, reditelja, glumaca, producenata, istinskih zvijezda, te naravno domaće i regionalne publike.

Svi će zajedno tokom osmodnevne filmske magije uživati u 230 filmova, razvrstanih u 18 festivalskih programa a laureati će se tražiti u takmičarskim selekcijama za igrane, dokumentarne, kratke i studentske filmove.

Elma Tataragić, selektorica Takmičarskog programa za igrani film, ove godine je za festivalske projekcije odabrala deset dugometražnih ostvarenja i jednu televizijsku seriju.

Riječ je o filmskim naslovima: Europa (režija Sudabeh Mortezai), Medium (režija Christina Ioakeimidi), Sloboda (režija Tudor Giurgiu), Kos kos kupina (režija Elene Neveriani), La Palisiada (režija Philip Sotnychenko), Lost Contry (režija Vladimir Perišić),Tigrica (režija Andrei Tanase), Životinja (režija Sofia Exarchou), Čuvari formule (režija Dragan Bjelogrlić), Ekskurzija (Una Gunjak).

U okviru Takmičarskog programa za igrani film biće upriličena i specijalna projekcija turske serije Rumi.

Različite teme

“Živimo u izuzetno turbulentnim vremenima. I to osjećanje je, nažalost, globalno. Ono što je tačno za ovogodišnju selekciju Takmičarskog programa jeste da ona odražava odnos autora ne samo prema regiji, već i prema svijetu. Baš zbog toga, ova selekcija jeste selekcija regionalnih filmova, ali ona odražava jedan globalni duh vremena u kojem živimo. Prisutne su različite teme: od ljubavnih tema, tema identiteta, globalizacije, smisla života, političke angažiranosti pa sve do odrastanja. Ono što karakterizira ovu selekciju su izuzetno jaki junaci i junakinje, kao i način na koji nam autori bez imalo zadrške dozvoljavaju da im se približimo”, rekla je o ovogodišnjoj selekciji Elma Tataragić.

Filmovi iz Takmičarskog programa-igrani film, u konkurenciji su za nagrade: Srce Sarajeva za najbolji igrani film (novčanu nagradu u iznosu od 16.000 €, sufinansira Turistička zajednica Kantona Sarajevo), Srce Sarajeva za najbolju režiju (novčanu nagradu, u iznosu od 10.000 € obezbjeđuju Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini u saradnji sa UNESCO-om), Srce Sarajeva za najbolju glumicu ( novčana nagrada u iznosu od 2.500 €), Srce Sarajeva za najboljeg glumca (novčana nagrada u iznosu od 2.500 €).

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim selekcijama 29. Sarajevo Film Festivala (za igrani, dokumentarni, kratki i studentski film) ukupno se takmič 49 ostvarenja. Među njima važno mjesto pripada dokumentarcima. Selektorica Rada Šešić za prikazivanje na festivalu ove godone odabrala je njih 20.

“Ove godine su me oduševili autori koji su uspjeli da individualnu memoriju, osobne zapise i sjećanja transponuju u kolektivno i time podignu smisao individualnog, iskustvenog i doživljajnog na nivo univerzalnog. Autori nas tako vješto uspijevaju uvući u vrlo složene životne situacije, dotiču kompleksnost pojmova religije i ljubavi, problematiziraju dramu odnosa unutar obitelji, kao i filozofska razmišljanja o smislu života, pojmu zla i zločina, o mržnji i potrazi za pravdom. Filmovi su u mnogo čemu inspirativni za gledatelje i čak i kada iznose vrlo traumatične istine, nose u sebi energiju pozitivnosti. Ono što je važno za mene kao selektora je da se osjeti autorski pečat u svakom filmu, da mi kao gledatelji razumijevamo gledište reditelja, a ne da samo promatramo životne priče odabranih junaka filma”-rekla je o ovogodišnjoj selekciji Rada Šešić.

U Takmičarskom programu – kratki film, prema odluci selektorice Elme Tataragić, uvršteno je deset ostvarenja a u Takmičarski program – studentski film, slektorica Asja Krsmanović odabrala je 11 filmova.

Retrospektiva filmova koji su prikazani za vrijeme opsade

Inače, kompletan Takmičarski program ovogodišnjeg SFF-a obuhvata filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije, Turske i Ukrajine.

Na 29. Sarajevo Film Festivalu biće obilježena 30. godišnjica Prvog ratnog kina Apollo, sa retrospektivom filmova koji su prikazani u vrijeme sarajevske opsade. Tradicionalno će biti održan i Sarajevo Talent kampus, upriličene brojne premijere regionalnih i domaćih filmova te serija, održane projekcije hit naslova iz svjetske odnosno holywoodske A produkcije….

Ipak, među brojnim festivalskim događanjima i ove se godine kao konstanta kvaliteta, moralne odgovornosti, visokih parametara filmskog jezika i estetike, izdvajaju “Dan ljudskih prava” i program ”Suočavanje s prošlošću” koji potcrtavaju izuzetnu važnost edukacije mladih generacija. Nakon ratova u bivšoj Jugoslaviji, pokazuje se da je upravo filmska umjetnost snažna platforma za osobni rast i razvoj, pogled u sretniju budućnost te šansa da novi naraštaji uspješno prevazilaze tabue i predsrasude.

Naravno, tu je i zaštitni znak Sarajevo film festivala – Koprodukcijski Cinelik market koji iz godine u godinu privlači sve veći broj regionalnih profesionalaca. Program se pokazao kao ključna platforma za razvoj filmske industrije, stvaranje novih filmova , rađanje uspješnih koprodukcija i pružanje šanse za učenje od starijih kolega nekim novim, do sada neotkrivenim talentima.

Velika imena

I upravo će sa takvom misijom Sarajevo Film Festival i glavni bh. grad ugostiti neka od velikih imena svjetske kinematografije, poput Charliea Kaufmana, Marka Cousinsa, Lynne Ramsay te Jessice Husner. Oni su istovremeno i dobitnici Počasnog srca Sarajeva te profesionalci koji će u okviru specijalnog Masterclass programa mladim kreativcima i ljubiteljima filma pomoći da unaprijede svoje vještine u svijetu filmske umjetnosti i industrije.

Na Sarajevo Film Festivalu je važno da forma nikad ne zasjeni suštinu koju najbolje opisuje strastvena magija pokretnih slika pod otvorenim nebom, iskreni aplauzi i ovacije publike pod otvorenim nebom , ali i glamurozne šetnje crvenim tepihom, brojni koncerti, druženja, partyji do zore…

U gradu koji tokom Sarajevo Film Festivala posjeti oko 30 000 ljudi, sve je spremno za bajkovitu priču koja će se, između ostalog samjeravati opisom rekordne turističke sezone, konkretnom finansijskom dobiti i benefitima na polju ekonomije.

Filmovi putuju daleko, od ove godine i putem paralelnih projekcija festivalskim programima Mostara i Tuzle.

Svim gostima, Bosancima i Hercegovcima, predstoji osam dana filmske umjetnosti i kulture, osam dana ljepše stvarnosti od one na koju smo navikli u ostatku godine.

Ovdašnji politički establišment također bi trebao odmoriti od trivijalnih sukobljavanja mišljenja, palanačkog mentaliteta i zapaljive retorike.

Ako neko od njih i zaluta na bosanski ćilim, pažnju će, naravno, odnijeti zvijezde. Ko zna, možda među njima večeras budu i producenti dokumentarca “Poljubi budućnost”- holywoodske face Matt Damon i Ben Affleck.