Kod Alije Delumustafića pronađena još dva pasoša na imena Ilija i Sadik

delimustafic-fmup3

Bivši ministar unutrašnjih poslova Republike BiH Alija Delimustafić, koji je uhapšen u akciji “Pravda”, izjavio je na današnjem ročištu da je “mogao pobjeći da ga je to interesovalo”.

On je rekao da na Tajland često ide zbog zdravstvenih razloga, kao i na liječenje u Hrvatsku.

Njegov advokat Sead Ibrović potvrdio je da Delimustafić ima kuću na Tajlandu i da je imao avio-kartu, ali je negirao da je htio pobjeći.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je Kantonalnom sudu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenima u akciji “Pravda” Aliji Delimustafiću, Jusufu Škrijelju, Lejli Cerić, Suadi Hadžić i Samiri Skorupan, potvrdila je za portparol Tužilaštva Azra Bavčić.

Osumnjičenoj Lejli Fazlagić, Zoranu Lončaru i Mirsadu Delimustafiću predloženo je određivanje pritvora i raspisivanje potjernice budući da se nalaze u bjekstvu.

Tužilaštvo tvrdi da je šef ove kriminalne grupe bio Alija Delimustafić, koji je imao lažne dokumente.

Tužilac Danijela Šertović navela je da je Alija Delimustafić u Hrvatskoj koristio dokumente na ime Ilija Mustafić, te da je prilikom hapšenja kod njega pronađen i pasoš na ime Sadik Saluklija.

Ova lica osumnjičena su da su na osnovu fiktivnih presuda nezakonito uknjižili 70 nekretnina sa umrlih lica ili lica koja više ne žive u BiH.

Tužilaštvo tvrdi da je riječ o Jevrejima, ali odbrana je negirala ove navode, zahtijevajući da uhapšenima budu ili određene mjere zabrane, dok je u slučaju Juse Škrijelja advokat tražio da bude pušten na slobodu.

Uhapšeni Škrijelj rekao je da se prije tri dana vratio iz Belgije, da se osjeća potpuno nevinim, te da je htio pobjeći, ostao bi u Belgiji.

Uhapšena Lejla Cerić istakla je da nikog od optuženih ne poznaje, ali da se osjeća nevinom i izigranom.

Navode Tužilaštva negirala je i Samira Skorupan i Suada Hadžić.

Mjere zabrane predložene su za osam osumnjičenih, dok će Nihad Druškić biti pušten na slobodu.

Mjere zabrane predložene su za Edinu Mutevelić, Emira Karaču, Peru Vukovića, Hajrudina Omerbegovića, Muhameda Hadžiomerovića, Kemu Kapura, Edina Banovića i Muamera Pitu.

Ranije su iz Tužilaštva Kantona Sarajevo saopštili da se akcija “Pravda” nastavlja te da se očekuje hapšenje još nekoliko lica koja se dovode u vezu sa navedenom organizovanom grupom.

U petak, 11. novembra, na području BiH uhapšeno je ukupno 15 lica koja se sumnjiče za krivično djelo organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja, povreda zakona sudije, pranje novca i prevara.

Na području BiH i Hrvatske policijski službenici su u petak vršili pretrese na više od 60 lokacija.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je u ovom predmetu istražne radnje sprovodilo u koordinaciji sa Kancelarijom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta Hrvatske /USKOK/.

Značajna saradnja ostvarena je i sa Upravom za organizovani i teški kriminal MUP-a Republike Srpske, pri čemu je asistenciju pružila i Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH.

Nastavak akcije “Pravda”: Uhapšene dvije osobe, pronađeni novi tragovi i dokazi