Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zabrinjavajuća statistika

Krivična djela srednjoškolaca u Sarajevu: Ubistvo, droga, oružje, silovanja, tuče…

srednja skola srednjoskolci ucenici
Foto: Screenshot
Ilustracija

Za korištenje mobilnih telefona i drugih sredstava komunikacije kojima se ometa nastava bilo 70 mjera

Zastrašujući su podaci o broju krivičnih djela u Kantonu Sarajevo koja su počinili srednjoškolci u dobi od 15 do 18 godina. Ubistvo, silovanja, razbojništva, teške krađe, nasilje u porodici, posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga…

Prema evidenciji Ministarstva unutrašnjih poslova KS, 2021. godine sačinjeno je 59 službenih izvještaja o krivičnim djelima u kojima je učestvovalo 57 učenika. Godinu kasnije evidentirano je 48 krivičnih djela. Počinilo ih je 45 učenika. U prvih devet mjeseci 2023. godine 30 maloljetnika iz navedene starosne grupe počinilo je 37 krivičnih djela.

Tako su 2022. godine u Kantonu Sarajevo maloljetnici u dobi od 15 do 18 godina počinili krivična djela među kojima su ubistvo, ubistvo u pomaganju, nanošenje lakših i teških tjelesnih ozljeda, ugrožavanje sigurnosti. Registrovano je i iskorištavanje djeteta radi pornografije, posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, nasilje u porodici, krađa na naročito opasan i drzak način, razbojništva…

Krivična djela srednjoškolaca u Sarajevu
FOTO: Screenshot
Podaci MUP-a KS za 2022. godinu

3.000 odgojno-disciplinskih mjera

Od januara do septembra 2023. evidentirano je saučesništvo u ubistvu, spolni odnošaj sa djetetom, dva silovanja, te više slučajeva nanošenja teških tjelesnih povreda, ugrožavanja sigurnosti, nasilja u porodici. Zatim, teške krađe, razbojništva, nasilnička ponašanja, izazivanje opće opasnosti, posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, te druga krivična djela.

Ove podatke MUP KS dostavio je kao odgovor na zastupničko pitanje kantonalne zastupnice Admele Hodžić o mladima koji su u protekle dvije školske godine tokom svog obrazovanja u srednjim školama počinili neka od krivičnih djela. 

Krivična djela srednjoškolaca u Sarajevu
FOTO: Screenshot
Krivična djela u devet mjeseci 2023. godine

Njen drugi upit upućen je Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS. Odnosio se na izricanje odgojno-disciplinskih mjera učenicima u srednjim školama za povrede učeničkih dužnosti.

U Kantonu Sarajevo ima ukupno 45 srednjih škola – 36 javnih ustanova, sedam privatnih i dvije koje rade po nastavnom planu i programu druge države. Skoro sve su u prethodne dvije školske godine učenicima izricale odgojno-disciplinske mjere.

Prema podacima Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, u školskoj 2021/2022. godini izrečeno je ukupno 1.368 odgojno-disciplinskih mjera učenicima uzrasta 15 do 18 godina. Godinu kasnije ovaj broj je znatno porastao i iznosio je čak 1629.

Ove mjere podrazumijevaju: ukor razrednika što povlači ocjenu iz vladanja “vrlodobro“, ukor odjeljenskog vijeća i „dobro“ vladanje, ukor direktora i vladanje „zadovoljava“ te ukor nastavničkog vijeća i „loše“ vladanje. Mjere mogu biti i privremeno udaljavanje iz nastavnog procesa i isključenje iz srednje škole.

U školu sa oružjem

JU Centar za slušnu i govomu rehabilitaciju, JU Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje, JU Srednja zubotehnička škola i PU Internacionalna gimnazija „Bloom“ nisu izricali mjere u školskoj 2021/2022. i 2022/2023. godini. U školskoj 2021/2022. godini nije bilo mjera ni u JU Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu, JU Peta gimnazija i JU Srednja medicinska škola Sarajevo.

Krivična djela srednjoškolaca u Sarajevu
FOTO: Screenshot
Podaci Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS

Za koje povrede dužnosti su izricane mjere i u kojem broju u prošloj školskoj godini? Pet odgojno-disciplinskih mjera izrečeno je za krađu, za konzumiranje ili pomaganje u upotrebi alkohola ili narkotika 28 mjera, izazivanje ili učestvovanje u tuči 73, posjedovanje oružja ili hladnog oruđa šest mjera. 

U tri slučaja mjere su izrečene za izazivanje nacionalne, etničke, rasne ili vjerske netrpeljivosti, dok je za korištenje mobilnih telefona i drugih sredstava komunikacije kojima se ometa nastava bilo 70 mjera.

Nemaran odnos prema radu, učenju i aktivnostima u školi doveo je do izricanja 513 mjera, dok su 304 izrečene za neprimjeren odnos prema drugim učenicima, nastavnicima i drugim radnicima i školskoj imovini. Za druge slučajeve utvrđene pravilima škole izrečeno je 626 odgojno-disciplinskih mjera.