mup sbk

Lažni bankar skidao novac s računa građana i prebacivao ga na račune u kladionicama

novac ftv (1)

Navedeni novac je prebacivao na račune koje je otvarao u sportskim kladionicama na području cijele Bosne i Hercegovine

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a Srednjobosanskog kantona (SBK) uspješno su rasvijetlili 10 kaznenih djela internet prevare u kojima je lažni bankar od građana tražio podatke s bankovnih kartica te novac prebacivao na račune koje je otvarao u sportskim kladionicama na području čitave BiH.

Kako se navodi u izvještaju MUP-a SBK-a, u proteklom periodu na području tog kantona prijavljeno je više navedenih kaznenih djela, kojima je oštećenim osobama pričinjena znatna materijalna šteta.

Prema prijavama, osumnjičeni se predstavljao kao službenik banke te od građana tražio da mu dostave podatke s bankovnih kartica (broj kartice s prednje strane, kao i brojeve sa zadnje strane kartice – CVV/CVC), kako bi im banka uplatila novčani poklon bon. Dostavljeni podaci su mu omogućavali da izvrši nedozvoljeno skidanje novca s računa građana putem interneta. Navedeni novac je prebacivao na račune koje je otvarao u sportskim kladionicama na području cijele Bosne i Hercegovine, odakle je podizao taj novac, navode iz MUP-a.

U saradnji s nadležnim Kantonalnim tužiteljstvom provedene su radnje dokazivanja, a na osnovu naredbe Općinskog suda Travnik izvršen je pretres vozila, kao i stambenog prostora u Sarajevu, koje koristi osumnjičeni D.M. rođen 1997. godine iz Sarajeva.

Prilikom pretresa pronađen je jedan plinski pištolj, mobitel, kao i drugi predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem predmetnih kaznenih djela.

Protiv osumnjičenog nadležnom Kantonalnom tužiteljstvu slijedi podnošenje Izvještaja o počinjenju 10 kaznenih djela iz oblasti internet prevara.

Navedene aktivnosti realizirane su u suradnji s Federalnom upravom policije i Ministarstvima unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona.