“Ljubavi, krenula sam”: “Pljačku vijeka” osmislio specijalac Vladan Malić

pljacka-vijeka

Kompletan plan pljačke 617.00 KM iz blindiranog vozila “Sector Securityja”, koja se prije godinu dana dogodila na autoputu Banja Luka – Gradiška, osmislio je Vladan Malić, suspendovani pripadnik Specijalne jedinice policije MUP-a RS, javljaju Nezavisne novine.

To je u svom svjedočenju naveo specijalac Željko Inđić, saučesnik u tom razbojništvu, na suđenju koje je juče u Okružnom sudu Banja Luka počelo specijalcima Maliću, Goranu Parašu i Aleksandru Popoviću, te Olegu Bandi, suvlasniku autokuće “Kvatro”.

U “pljački vijeka”, kako su neki nazvali ovo razbojništvo, učestvovali su još i specijalac Goran Janjuz, koji je pomagao u pripremi, te Danijel Kuzmić, suspendovani radnik “Sector Securityja”, a oni su, baš kao i Inđić, pristali na saradnju i obavezali su se da će biti svjedoci saradnici. Inđić je ispričao da je cijelu pljačku osmislio optuženi Malić, a da su sve detalje dogovorili u jednom pomoćnom objektu kod Bande.

“Paraš, koji mi je bio cimer, pitao me da li bih učestvovao u jednom poslu u kojem će biti puno novca. Kasnije sam saznao da je riječ o pljački. Poslije smo se on, Popović, Malić i ja sastali i otišli kod Bande. Tu je Malić iznio plan pljačke i kazao da će biti milion do dva”, rekao je Inđić.

vladan-malic

Vladan Malić (Foto: Nezavisne)

Istakao je da im je Malić rekao šta će ko da radi tokom pljačke, te da je dogovoreno da se ne puca. Prema Inđićevim riječima, na dan pljačke otišli su po audi A6, koji je već bio pripremljen s oružjem u Janjuzovoj garaži.

Inđić je ispričao da su tokom bjekstva naišli na dvije policijske patrole, ali da nisu primijećeni. Kuzmić je na suđenju ispričao da je novac dobijen od pljačke ukrupnjavao i u opljačkanoj banci, u kojoj je radio kao radnik “Sector Securityja”. On je ispričao da ga je još u julu prošle godine optuženi Popović pitao da li zna kad i kuda idu veće pošiljke s novcem.

“Za tu informaciju mi je obećao 100.000 maraka. Rekao sam da ne znam ništa, sem da novac ide ka granici. Nakon nekog vremena prebačen sam u Unicredit banku i saznao da transport novca prema Hrvatskoj iz banke ide utorkom i petkom”, rekao je Kuzmić.

Tvrdi da mu je Popović dan pred pljačku dao telefon s ceduljicom na kojoj je bio broj na koji će dojaviti da novac kreće.

Dogovorena poruka bila je “Ljubavi, krenula sam”. Janjuz je ispričao da je jednom prilikom ustupio garažu osumnjičenima, kako bi im pomogao jer je čuo da im treba, ali nije znao da planiraju pljačku.

Paraš ga je, tvrdi, molio da sačuva auto, te da će ga počastiti i pristao je. Riječ je bila o audiju. Posumnjao je u neku nelegalnost tek kad su donijeli stvari u auto, uključujući i pušku.

Kazao je da mu je nekoliko dana nakon pljačke Paraš dao 5.000 eura i da je znao da je to za uslugu koju im je učinio.