Federalno ministarstvo izdvojilo 3,8 miliona KM za mala i srednja poduzeća

radnici ekonomija

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta u srijedu je u Mostaru započelo s potpisivanjem ugovora o dodjeli bespovratnih grant poticajnih sredstava s pravnim i fizičkim osobama s područja Federacije BiH u ukupnom iznosu od 3.873.350 maraka.

Svrha je dodjele ovih sredstava pružanje finansijske podrške subjektima malog gospodarstva u cilju održavanja postojećih radnih mjesta i stvaranja uvjeta za nova upošljavanja kroz povećanje gospodarskih aktivnosti, jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća kroz modernizaciju i proširenje tehnoloških kapaciteta kao i modernizacije poslovnih procesa, unaprjeđenje razvojnog potencijala malih i srednjih poduzeća, kao i jačanje izvoznih kapaciteta.

Po riječima stručnog savjetnika Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Adisa Fajića, svrha dodjele je i poticanje ciljnih grupa na samoupošljavanje, kao i lakše uključivanje ciljnih grupa (mladi i žene) u poduzetništvo, te sveukupni razvoj i afirmacija poduzetništva i obrta.

Poticajna sredstva u 2016. godini dodjeljuju se kroz dvanaest projekata računajući prethodno realiziranu Grant shemu “Unaprjeđenje poduzetničkih zona u Federaciji BiH”, kazao je te napomenuo kako će u naredna tri dana Ministarstvo potpisati ugovore o korištenju poticajnih sredstava s 350 korisnika unutar devet projekta, s tim da će se ugovori na projektu Poticaj novonastalim subjektima MSP-a sa 132 korisnika potpisati narednih dana, i to nakon kontrole popisa korisnika s Federalnim zavodom za zapošljavanje.

Od ukupnog iznosa dodijeljenih sredstava – za jačanje konkurentnost prerađivačkog i visokotehnološkog uslužnog sektora male privrede namijenjeno je 1.503.434 maraka. Poticaj novonastalim subjektima male privrede iznosi 700.000 maraka, poticaj ženama poduzetnicama 350.000, a mladima 34.889 maraka.

Za poticaj tradicionalnim i starim obrtima namijenjeno je 347.875 maraka, a projektima tehničkog usklađivanja, kao što su uvođenje ISO, HACCO i osiguranje CE znaka, 224.488 marka.

Poticaj udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama iznosi 201.488 maraka, unapređenju institucijske poduzetničke infrastrukture 48.511, dok su projekti koje financiraju EU i drugi inozemni donatori, dobili poticaje u iznosu od 100.000, a inovatori-pojedinci u iznosu od 49.350 maraka.

Za dodjelu sredstava tekućih transfera podneseno je 1425 aplikacija. Najveći broj aplikacija podnesen je iz Sarajevskog kantona, slijedi Tuzlanski kanton, zatim HNK, dok je najmanje aplikacija stiglo iz Posavskog i Livanjskog kantona, svega 20.

Isto tako, od ukupnog broja od 482 korisnika, najvećih boj korisnika sredstava po utvrđenim rang listama dolazi iz Sarajevsog kantona, a najmanje iz Posavskog kantona, samo četiri korisnika.

Stručni savjetnik Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta podsjetio je kako je njegovo ministarstvo prethodno realiziralo Grant shemu “Unapređenje poduzetničkih zona u FBiH”, dok će se u listopadu okončati projekt Stipendiranje učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja i tradicionalne i stare obrte s financijskim okvirom od 70.000 maraka, gdje se očekuje potpisivanje ugovora sa 70 korisnika.

Geenralni sekretar Udruženja tekstila, obuće i kože (UTOK) BiH Amir Međić kazao je u izjavi za medije kako iznosi koji su dijeljeni i nisu toliko važni, koliko je važna namjena i to što je Ministarstvo prepoznalo projekte koje to udruženje podržava.

Međić je dodao kako su mnoge tvrtke članice Udruženja dobile grant sredstva te da je to najbolji način podrške poduzetnicima u cilju njihovog daljnjeg razvijanja i jačanja konkurentnosti na tržištu.