Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ljubo Seferović namjeravao tražiti azil u Njemačkoj

ljubo seferovic
Ljubo Seferović

U Kantonalnom sudu u Sarajevu jučer je održano ročište na kojem je Tužilaštvo zatražilo produženje pritvora za Ljubu Seferovića (31) optuženog za izazivanja udesa 8. marta u kojem je poginuo Dženan Memić, te za neukazivanje pomoći povrijeđenom, dok je odbrana zatražila da se optuženi pusti na slobodu.

Tužilac Meris Ćato rekao je da su ispunjeni uslovi za produženje pritvora Seferoviću, jer postoji opravdani strah da će se optuženi dati u bjekstvo ukoliko se nađe na slobodi, što je i učinio neposredno nakon udesa. Dodao je da je Seferović pronađen tek nakon tri mjeseca.

“Iz iskaza njegove sestre Višnje je vidljivo kako ju je kontaktirao i tražio nekog da ga preveze u Njemačku, gdje bi potom tražio azil. Pored bjekstva, postoji i opasnost da bi ponovio djelo ukoliko bi se našao na slobodi, posebno ako se ima u vidu da je od 2010. do 2016. stotinu puta prekršajno kažnjavan, što ukazuje na njegovo bezobzirno ponašanje pri vožnji, a djelo koje mu je stavljeno na teret je za posljedicu imalo smrt. Najčešće je sankcionisan zbog nepoštivanja znakova i zbog prekoračene brzine u naseljenom mjestu, a očito je da time nije postignuta svrha kažnjavanja”, kazao je tužilac Ćato.

S druge strane, Fahrija Karkin, koji je mijenjao Seferovićevog advokata Rusmira Karkina, naveo je da je česta pojava da vozači nakon udesa napuste mjesto događaja, “jer onaj ko je povrijeđen ili njegova porodica nastoji linčovati osobu koja je to uradila”.

Dodao je da optuženi nije krivično kažnjavan te da ne treba miješati prekršajno i krivično sankcioniranje.

Vijeće Suda će odluku o ovim prijedlozima donijeti naknadno.