Šta se dogodilo sa dječakom iz Alepa

djecak alep

Snimka ranjenog dječaka izvučenog iz ruševina u Alepu jučer je šokirala svijet. Krvavi mališan koji u jezivoj tišini posmatra vlastitu krv i haos koji se događa oko njega postao je simbol krvavih bitaka u Alepu. Dječak je identificiran kao Omran Daqneesh.

Snimka koja je jučer obišla svijet prikazuje dječaka koji zbunjeno sjedi na stolici vozila hitne pomoći, prašnjav i krvav. Prvo se rukom obrisao po obrazu, a zatim pogledao tragove krvi na dlanu. Obrisao je ruku o sjedalicu bez da je ispustio ijedan zvuk.

Nekoliko minuta ranije ovaj dječak spašen je iz ruševina njegovog doma u sirijskom gradu Alepu nakon zračnog napada koji je navodno izvela vojska sirijskog predsjednika Bašara al-Asada

Video je snimio lokalni novinar.

“Vidio sam toliko djece spašenih iz ruševina, no ovo dijete, sa svojim nevinim izrazom lica, nije imalo pojma šta se događa”, rekao je za Guardian Mustafa al-Sarout, novinar iz Alepa koji je snimio izvlačenje ranjenih iz ruševina.

“Stavio je ruku na lice i vidio krv. Nije znao šta mu se dogodilo. Fotografisao sam mnogo zračnih napada u Alepu, no urezalo mi se njegovo malo lice prekriveno prašinom i krvlju”, dodao je novinar.

Dr. Mohammad, hirurg koji je primio Omrana kad je dovezen u bolnicu rekao je da dječak nije shvaćao šta se tačno događa.

“Došao je u potpunom šoku, zbunjen onim što se dogodilo. Tijelo mu je bilo prekriveno prašinom, a s čela mu je curila krv. Bio je prestrašen i šokiran. Sjedio je mirno u svom domu, možda i spavao, a onda je njegova kuća srušena na njega. Kad smo ga liječili, nije ni vrištao ni plakao, bio je samo u šoku”, ispričao je doktor i dodao da se dječak izvukao s lakšom ozljedom glave te nekoliko modrica.

Novinar je iznenađen činjenicom da je video privukao toliku pažnju.

“Na tu djecu padaju bombe svakog dana. Nije ovo izniman slučaj. Ovo je činjenica proizašla iz ruskih i sirijskih zračnih napada. Ovaj dječak predstavlja milione djece u Siriji”, zaključio je reporter.