hrvatska

Maloljetnici iz BiH obećao posao u Austriji pa pokazao prave namjere

silovanje

Zaveo je, obmanuo, pokušao silovati i natjerati na prostituciju

Nagovarao je mjesec, direktono i preko njenih prijatelja, a poznavao je i njenu porodicu. Govorio joj je da će u Austriji, gdje on živi, bolje zarađivati nego kod kuće u Bosni i Hercegovini, ili Hrvatskoj, da će raditi u njegovom restoranu, gdje radi i njegova kćerka. Tu će upoznati druge djevojke, bit će joj zabavno, pogotovo u slobodno vrijeme, piše Slobodna Dalmacija.

Dnevno će zarađivati između 35 i 40 eura, a ako se pokaže dobit će veću odgovornost i veća primanja.

Kako bi je uvjerio u svoje dobre namjere desetak dana prije puta dao joj je nekoliko stotina eura da može kupiti mobitel i novu odjeću, a ona će mu to poslije vratiti od svoje zarade.

Onda je 16. jula ujutro došao po nju svojim crnim Mercedesom ispred roditeljske kuće. Čim su prešli granicu Hrvatske rekao joj je da mu preda svoj pasoš i novac, oko sto eura.

Trebali su krenuti prema austrijskoj granici, ali joj je rekao da prvo mora do Karlovca obaviti neki zaostali posao. Tamo su se zadržali, a ona ga je cijelo vrijeme čekala u automobilu. Kad se napokon vratio krenuli su, ali ne prema Austriji. Ovaj put je rekao da moraju na otok Vir, jer mora pogledati neko zemljište koje misli kupiti.

Odveo je u apartman na spratu kuće koji je imao dvije sobe. Tu joj je ispričao kako on on u Austriji zapravo nema restoran nego neku kafanu, da se tamo zapravo neće umarati pretjerano nego da će dobro zarađivati, ali na drugi način. Da će biti “dama”.

Djevojka se pobunila i rekla kako se nisu tako dogovorili te otišla u drugu sobu. Kad je ušla shvatila je da je on zaključava izvana.

Nakon izvijesnog vremena muškarac je otključao vrata, na sebi je imao bokserice.

Tražio je da mu da mobitel. Iz njega je izvadio karticu i vratio joj ga, ali nije shvatio da mobitel ima dvije kartice, jednu za BiH, drugu za Hrvatsku.

Iste večeri oko dva sata poslije ponoći ušao je u njenu sobu. Sjeo je na krevet i počeo je dirati. Po nogama, struku, bokovima… Pitao je da li je već imala seksualne odnose te konstatirao da je mlada i da bi trebala to uraditi. Nakon toga je počela vrištati, a njenu vrisku čula je žena u susjedstvu. Dotrčala je do ulaza u apartman i počela lupati na vrata. Muškarac je otvorio vrata, a djevojka se nekako uspjela provući i pobjeći…

Dva dana nako toga, 18. jula, 57-godišnji državljanin Hrvatske i BiH, uz kaznenu prijavu za bludne radnje i trgovinu ljudima, priveden je sucu istrage Županijskog suda u Zadru. Nakon što je ispitan, određen mu je pritvor zbog mogućnosti od bijega.

Za djelo koje mu se stavlja na teret 57-godišnjak bi mogao dobiti od tri do 15 godina zatvora.

Naime, 57-godišnjak je zaveo, obmanuo, pokušao silovati i na prostituciju natjerati 16-godišnju djevojku iz BiH. Ubrzo se otkrilo da je on u Austriji 1996. izdržavao zatvorsku kaznu zbog silovanja, a 2005. i kaznu zbog zloupotrebe droga.

Utvrđeno je i da je vlasnik nekog lokala, ali sigurno ne restorana s kojim je zamazao oči maloljetnoj djevojci.