Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Monstrum Abdija koristio čitav niz metoda za mučenje djevojke sa blagom retardacijom

akcija-sipa

Suđenje Abdiji Osmanoviću (1968) iz Živinica, optuženom za zasnivanje ropskog odnosa i prijevoz osoba u ropskom odnosu, počelo je jučer u Sudu BiH čitanjem optužnice i uvodnim izlaganjem Tužiteljstva.

U optužnici stoji da je Osmanović od 2013. do 27. novembra prošle godine u ropskom odnosu držao Amerisu S., osobu sa blagom retardacijom, koju je za novčanu nadoknadu preuzeo od svog brata Seizahije Osmanovića.

Brat mu je tom prilikom rekao: “Uzmi je, ona dobro prosi”. Nakon toga, optuženi je oštećenu držao zaključanu u kući, ograničio joj je svako kretanje, te je odvodio na različita mjesta na području Živinica i Bihaća, tjerajući je da za njega prosi i donosi mu novac.

Osmanović je, navodi se dalje u optužnici, oštećenu višestruko zlostavljao na izuzetno surov način. Ukoliko bi malo novca isprosila i donijela, Osmanović bi je tukao plastičnim kablom i na njoj gasio cigarete. Također, tjerao je da kleči ispred kuće, iako je tokom noći bilo hladno, ili da se drži za bodljikavu žicu.

Oštećenu djevojku je također, vodio u Bihać na međunarodni granični prijelaz Izačić kako bi i tamo prosila. Kada bi tom prilikom donijela malo novca, optuženi bi prilikom povratka kući zaustavio automobil, tukao je i zlostavljao, a nekada bi je cijelu noć tjerao da kleči na riži ili guta sol, ne dajući joj da pije vode.

Držao ju je u uvjetima nedostojnim za ljudsko biće, tjerajući je da jede s poda, spava na pločicama ispred WC-a. Kada ju je jedne prilike Osmanović doveo da prosi u Bihać, nedaleko od Katoličkog školskog centra, oštećenoj je prišao policajac Đorđe Šešun i pitao da li može da joj pomogne. Amerisa S. je potom smještena u sigurnu kuću, gdje joj je pružena adekvatna njega i zdravstvena zaštita, a SIPA je nakon toga uhitila Osmanovića.

Nakon što je pročitao optužnicu, tužitelj Saša Sarajlić je u kratkoj uvodnoj riječi kazao kako se optužni akt zasniva na pribavljenim dokazima i iskazima 17 svjedoka, od kojih je šest vještaka, među kojim su neuropsihijatri, psiholog, grafolog i drugi.

Među svjedocima, kako je najavio tužitelj Sarajlić, će biti oštećena, policajac koji joj je pomogao, te drugi. Nijaz Đuliman, koji brani Osmanovića, na jučerašnjem ročištu nije davao uvodne riječi, niti je predlagao dokaze. Optuženi je, prilikom davanja osobnih podataka, samo rekao da do sada nije osuđivan. Sudija Izo Tankić nastavak suđenja Osmanoviću je zakazao za 10. decembar, kada je planirano saslušanje prvih svjedoka optužbe.