nema mu traga

Monstrum Edin Gačić napravio spisak osoba za likvidaciju?

gaciceva kuca

U neposrednoj blizini Gačićeve kuće s porodicom živi Safet Prguda, koji je jedini bio spreman govoriti za medije

Stotine članova porodice, komšije, prijatelji, poznanici došli su jučer na dženazu Saudu Sultaniću (39) u Podorašac kod Konjica, mjestu u kojem ga je u ponedjeljak ujutro oko 7.30 sati brutalno likvidirao Edin Gačić (44), Banjalučanin, nastanjen u konjičkom selu Brđani.

Nažalost, ni treći dan otkako je Sultanić izrešetan i ubijen u trgovini u kojoj je radio i bio suvlasnik, nije bilo traga opasnom ubici. Desetine policajca bezuspješno su češljale teren šire okolice Konjica.

Istovremeno, Konjičani žive u velikom strahu, pogotovo zbog nezvanične priče koja se uveliko pronosi, da je Gačić, navodno, odranije imao spisak osoba koje namjerava likvidirati. Ovu informaciju u policiji nisu mogli potvrditi. Ljudevit Marić, portparol MUP-a HNK, izjavio je da se potraga za osumnjičenom osobom nastavlja.

– Provjeravamo sve informacije sigurnosnih agencija. Reagiramo i na dojave građana. Ima nekih pomaka – bilo je sve što je mogao saopćiti Marić.

U neposrednoj blizini Gačićeve kuće s porodicom živi Safet Prguda, koji je jedini bio spreman govoriti za medije.

– Čuo sam da je tek izašao iz zatvora i da nije psihički stabilna osoba. Nije mi bilo svejedno da takva osoba živi u mom komšiluku, ali šta sam mogao, svako ima pravo da kupi nekretninu i nastani se gdje želi. Mogu vam reći da nismo zadovoljni radom policije. Evo, kao što vidite, njih u selu nema, samo se provozaju i odu, a mi opet ostanemo sami – rekao je Prguda za Dnevni avaz.

Obavljena dženaza ubijenom Suadu Sultaniću (FOTO avaz.ba)

Ostali mještani uglavnom su zaključani i nikome ne otvaraju. Tek jedna žena, koja je tražila da ostane anonimna, ispričala je da ne spava otkako je čula šta se dogodilo sa Sultanićem te se boji za porodicu i sebe. Ni ona nije zadovoljna, jer primijeti da tek po jedan policijski auto dnevno prođe kroz selo.

– Lakše bi mi bilo da ima više policije u selu. Ovo je strašno – kazala je zabrinuto.

Za razliku od mještana, u policiji tvrde da su non-stop na terenu. Izvor blizak istrazi za Avaz je rekao kako se vrši detaljna pretraga šume iznad sela Brđani i Podorašca te pećina i lovačke kuće, kao i starih željezničkih tunela kojima je nekada vozio „Ćiro“.

– Ne isključujemo ni mogućnost da je ubica pobjegao vozom sa stanice u Brđanima koja je slabo kontrolirana.