Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kantonalni sud u Tuzli

Mujačić tjerao zatvorenika da kupuje meso proizvedeno u zatvoru “Kozlovac”

zatvor

Mujačiću se oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 11.300 KM

Kantonalni sud u Tuzli pravosnažno je osudio Robina Mujačića (56) iz ovog grada, bivšeg pomoćnika direktora Kazneno-popravnog zavoda Tuzla za Privrednu jedinicu “Kozlovac”, na kaznu zatvora od šest mjeseci zbog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Ovim je potvrđena prvostepena presuda Opštinskog suda u Tuzli, te se Mujačiću oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 11.300 KM, saopšteno je danas iz Kantonalnog tužilaštva.

Optužnicom Kantonalnog tužilaštva Mujačiću se na teret stavlja da je od oktobra 2010. do novembra 2011. godine iskorištavao svoj službeni položaj, postupao suprotno odredbama Zakona i podzakonskih akata, te zatvoreniku koji je imao radnu obavezu u ovoj jedinci omogućavao pogodnosti koje mu po zakonu ne pripadaju.

Mujačić je zahtijevao od zatvorenika, da ne bi izgubio ove pogodnosti, da restoran u vlasništvu njegove porodice kupuje pileće i ćureće meso proizvedeno u Privrednoj jedinici “Kozlovac”, pri čemu isporuke nisu evidentirane u poslovnim knjigama Kazneno-popravnog zavoda Tuzla.

Na taj način zatvoreniku je omogućavao pogodnosti na koje nije imao pravo, dok je novac od prodatog mesa uzimao i zadržavao, pribavivši sebi imovinsku korist u navedenom iznosu.