Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brčko

Mulo ubio Sabriju nakon kraće rasprave zbog puštanja stoke na njegovo zemljište

brčko ubistvo
FOTO: Srna

Nastavljeno suđenje Muli Elezoviću

Na suđenju Muli Elezoviću, optuženom za ubistvo Sabrije Fazlovića u februaru prošle godine, danas je pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH nastavljen glavni pretres.

Nakon što su ranije izvedeni svi dokazi optužbe, na današnjem ročištu, na prijedlog odbrane, saslušan je vještak sudske medicine Vedo Tuco, na okolnosti mehanizma nanošenja ozljeda uslijed kojih je nastupila smrt žrtve, saopšteno je iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Elezoviću se stavlja na teret da je 22. februara 2022. godine, oko 10 sati, u blizini njegove vikendice u Islamovcu, nakon kraće rasprave zbog puštanja stoke na njegovo zemljište, hicima iz pištolja ČZ M83 više puta pogodio Fazlovića u predjelu gornjeg dijela tijela.

Kako se navodi u optužnici, on je hicima s manje udaljenosti Fazlovića najprije pogodio u ruku, a kad je oštećeni krenuo u bijeg, s još dva hica ga je pogodio u predjelu leđa. Zadobivši ustrjelnu i postrjelnu ranu grudnog koša i gornjeg dijela trbuha Fazlović je pao, te preminuo zbog unutrašnjeg krvarenja.

Elezović se ubrzo predao, a tri dana kasnije izvršen je pretres njegove vikendice i pomoćnih prostorija u Islamovcu, gdje je pronađena i privremeno oduzeta veća količina streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava.

Tokom istrage, sud je Elezoviću, na prijedlog Tužilaštva, odredio pritvor u ukupnom trajanju od tri mjeseca. Nakon toga sud je umjesto predloženog pritvora optuženom odredio mjeru zabrane napuštanja adrese stanovanja, uz oduzimanje putnih isprava.

U međuvremenu, Elezović je optužen za kaznena djela ubistva i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari.

Pošto je u cijelosti potvrdio optužnicu, sud je nastavio postupak, a u dosadašnjem toku glavnog pretresa, zaključno s februarom ove godine, Tužilaštvo je izvelo sve dokaze dostavljene uz optužnicu, nakon čega je suđenje nastavljeno izvođenjem dokaza odbrane.

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za 1. decembar.