Crna hronika

uprava policije

MUP KS: Zašto je Tužilaštvo KS predmet ubistva sarajevskih policajaca predalo SIPA-i

17/11/2021

Uprava policije o ustupanju predmeta ubistva policajaca Šehovića i Vujinovića

Uprava policije MUP-a KS, u vezi odluke Tužilaštva Kantona Sarajevo da predmet u slučaju ubistva policijskih službenika MUP-a KS Adisa Šehovića i Davora Vujinovića ustupi Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH, navodi kako je veoma indikativno da je tužilaštvo, praktično u završnoj fazi odlučilo dati predmet Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, samo iz njima znanih razloga.

– Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo je obaviještena o odluci Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, te će postupiti shodno istoj, imajući u vidu da je tužilaštvo nadležno za vođenje istrage.

U dosadašnjem radu na ovom predmetu najveći dio posla uradili su policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i ova Uprava policije.

Podsjećamo da je policijski komesar po preuzimanju mandata prije dvije godine odredio tim istražitelja koji su pod direktnim nadzorom postupajućih tužitelja Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo intenzivno preduzimali mjere i radnje na rasvjetljavanju ubistva naših kolega, što je rezultiralo dostavom Dopune izvještaja Kantonalnom tužilaštvu 5. novembra 2021. godine protiv osumnjičenih lica – navodi se u saopćenju.

U nastavku saopćenje se napominje da je ponuđeno Državnoj agenciji za istrage i zaštitu da bude aktivni dio tima, kao i da preuzmu predmet i budu nosioci aktivnosti, što su isti odbili, pa je samim tim nosilac aktivnosti u ovom predmetu bila Uprava policije MUP-a KS čiji su službenici mukotrpnim, iscrpljujućim i kontinuiranim višegodišnjim radom ostvarili značajne rezultate i doveli do završne faze aktivnosti u ovom predmetu, uključujući i podnošenje prethodno pomenute Dopune izvještaja.

-Napominjemo da su određeni doprinos u dosadašnjem radu na predmetu dali i policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, kao i drugih domaćih i međunarodnih agencija i institucija, na čemu smo im neizmjerno zahvalni.

Naš jedini i isključivi cilj jeste potpuno rasvjetljavanje ubistva naših kolega i privođenje izvršilaca i njihovih pomagača licu pravde.

Bez obzira na odluku tužilaštva i niz drugih postupaka, kao i mnogobrojne spinove i brutalne neistine plasirane putem odabranih medija i usmjerene s ciljem diskreditacije, omalovažavanja i kriminalizacije policijskog komesara i Uprave policije u posljednje vrijeme u vezi s ovim predmetom, ostajemo na nivou profesionalizma da i tokom narednog perioda damo svoj puni doprinos na okončanju rada na ovom predmetu, a nažalost, profesionalan odnos spram ovako osjetljivog i bitnog predmeta je izostao od strane nadležnog tužilaštva, odnosno, postupajućih tužitelja – navode iz Uprave policije.

Na kraju saopćenja Uprava policije MUP-a KS ističe kako će postupiti u skladu sa zakonskim ovlaštenjima i uputama, odnosno, naredbama nadležnog tužilaštva kako bi se u potpunosti okončale aktivnosti na istrazi u ovom predmetu, iako je veoma indikativno da je tužilaštvo, praktično u završnoj fazi odlučilo dati predmet Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, samo iz njima znanih razloga, stoji u saopštenju koje prenosi Fena.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.