Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Muriz Memić na suđenju Seferovićima: Tužioci znaju da je ovo farsa

sudjenje dzenan memic (3)

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu održan je nastavak suđenja Ljubi Seferoviću i njegovom ocu Bekriji zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i krivično djelo sprječavanje dokazivanja, a u slučaju smrti Dženana Memića piše agencija Patria.

Danas je kao oštećeni svjedočio otac Dženana Memića, Muriz Memić koji je na pitanje tužioca Seada Kreštalice da li se pridružuje Tužilaštvu KS u krivičnom gonjenju optuženih i postavlja li imovinsko-pravni zahtjev kazao da neće postavljati nikakav zahtjev te je suđenje nazvao farsom te da i tužioci znaju da je ovo farsa.

Oprečni iskazi vještaka o Alisi Mutap

Tužilac Kreštalica u više navrata svoja pitanja upućena Memiću počinjao je sa: „Pošto ste rekli da ste nezadovoljni radom Tužilaštva i policije…“ te je tražio da iznese svoja saznanja o događajima od 8. februara 2016. godine kada je stradao njegov sin.

– Povreda na Dženanu ne da reći da je od saobraćajne nesreće. Kombi koji je na snimku nije oštećen. Imate živog svjedoka, neka Alisa Mutap kaže – kazao je Memić.

Oštećeni je kazao da je u bolnici pregledao svog sina i vidio je jednu povredu na glavi, na oba koljena i na svakom prstu. Također je kazao da je sreo doktora te ga pitao da li je ova povreda od saobraćajne nesreće, na šta mu je doktor kazao da je od tupog predmeta ali ne bi precizirao kakvog.

Memić je kazao da se u otpusnom pismu ne navodi nijedna povreda, dok je tužilac Kreštalica kazao da su bile i povrede grudnog koša. Memić je zatražio da se kao svjedok pozove Nermin Šehović koji je bio u Ad hoc tijelu Skupštine KS koje je utvrdilo niz propusta. Na iste te propuste Memić je upozoravao Tužilaštvo KS ali kaže kako ga nisu ni saslušali.

Na pitanje da li je dolazio neko od članova porodice Seferović kod njih, Memić je kazao da nije. Isto pitanje odnosilo se na porodicu Zijada Mutapa.

– Porodica je došla treći dan nakon događaja. Ja sam bio u šoku . Njena majka je rekla da njih nije udarilo auto. Čuo sam se sa Zijom sve dok Dženan nije umro. On je rekao „moja porodica nema ništa s tim treba li ti para“. Ja sam samo rekao daj mi ime i više se nismo čuli – kazao je Memić.

Na pitanje tužioca da li je Dženan imao pištolj, Muriz je kazao da nije znao da njegov sin nosi oružje. On je kazao da ima pištolj koji je Dženan znao nositi kad idu planinariti, ali da taj koji je bio kod Dženana nije njegov niti bi mu dozvolio da nosi oružje. Dodao je da je Dženan govorio svojim drugovima da Alisa ima prijetnje od svog bivšeg momka Mirze Ploskića.

Na pitanje o zelenom Renault Clio-u koji se spominje u cijelom slučaju, Memić je kazao da je on „poturen kao i kombi“.

Advokat optuženih Rusmir Karkin također je ispitao Memića te ga je pitao da li je provodio svoju istragu te tražio detalje.

– Ja sam dobio snimak sa Kuvajtske ambasade od te noći i poslao ga na vještačenje u Kanadu. Neko mi ga je ostavio u kući, kroz kuću je prošlo 5.000 ljudi. Vidi se da kombi ide velikom brzinom i ima oba svjetla ispravna i slovo A u sredini registracije – kazao je Memić te je tokom svjedočenja kazao i da je te noći u Aleji bilo i vozilo Vehbije Seferovića koje je u vlasništvu Zije Mutapa.

Memić je također kazao da je Dženanov mobitel bio kod Zije Mutapa i da ga je on pred bolnicom predao policajcu.

– U jednoj poruci koju je Dženan poslao Alisi pisalo je: Nemoj se sastajati s njima, a ona njemu odgovara: A joj Dženane. Te poruke kasnije nije bilo. Tog 8. februara Dženan je imao 100 poziva od Alise.

Oštećeni je kazao i da je od Alise potekla priča da je Dženan nosio pištolj te da je nakon događaja nazvala Dženanovu sestru Arijanu u pet ujutro i pitala: Šta je to Dženan mumljao?

Muriz Memić je kazao da je otišao kod Alije Budnje te s njim razgovarao i tražio pomoć. Našli su se ispred restorana Oaza na Ilidži te mu je Budnjo prepričao razgovor sa doktorom Hamzom Žujom koji je radio obdukciju tijela Dženana Memića.

– Sjedio sam s doktorom i Dženan je imao ranu promjera od metalne šipke fi 18 mm šire na jednom kraku koja je probila lobanju – kazao je Memić.

Memić je odgovarajući na pitanja advokata Karkina kazao da je tužilac Meris Ćato izbjegavao susret s njim, ali da ga je zvala glavna tužiteljica Dalida Burzić i izvinila se za ponašanje tužioca Ćate. Kada se 4. marta susreo sa tužiocem Ćatom, prema Memićevim riječima, ponašao se kao da je on optuženi i pitao ga je što je davao izjave u medije.

Memić je ponovio kako je tužiteljica Burzić njemu i njegovom advokatu Ifetu Feragetu govorila o okolnostima Dženanovog ubistva te mu je 6. maja stigao dopis od Burzić u kojem piše da je Dženan ubijen.