Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oprečni iskazi vještaka o Alisi Mutap

sudjenje dzenan memic (2)

U nastavku suđenja Ljubi i Bekriji Seferoviću Ljubi Seferoviću i njegovom ocu Bekriji zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i krivično djelo sprječavanje dokazivanja, a u slučaju smrti Dženana Memića svjedočila su dva tima vještaka koji su vještačili Alisu Mutap, jedinog svjedoka kobnog događaja 8. februara 2016. godine, piše bh. novinska agencija Patria.

Vještak Abdulah Kučukalić kazao je da je pregledom medicinske dokumentacije utvrđeno da Alisa Mutap boluje od epilepsije i da uzima antiepileptičnu terapiju. Utvrđeno je da su njeni napadi bili reducirani tokom 2015. godine.

Muriz Memić na suđenju Seferovićima: Tužioci znaju da je ovo farsa

Kučukalić je kazao da je CT nalaz od 9. februara 2016. godine bio uredan, a ljekari su napisali da je bila svjesna, orijentisana, komunikativna, odgovarala na pitanja.

– To isključuje mogućnost da ta povreda može utjecati na pojavu amnezije – kazao je Kučukalić.

On je kazao da nakon stresnog događaja je moglo doći do parcijalne amnezije ali totalna ne bi mogla biti prisutna.

– To su fragmentirana nesjećanja koja se brzo vraćaju.

Vještak je potvrdio da nije bilo kontradiktornosti između iskaza Tužilaštvu KS i vještacima.

Pojašnjavajući kakvi bi oblici gubitka svijesti mogle biti kod Alise, Kučukalić je kazao su to kratkotrajni napadi u trajanu od 4 do 20 sekundi, ali da ti napadi ostaju neprimjećeni. On je kazao da je ona imala anterogradnu amneziju.

U zapisniku od 10. februara 2016. godine Alisa je opisala događaj od noći 8. februara ali do kobnog momenta te je kazala da posljednje čega se sjeća da je pogledala prema Dženanu i da je tada izgubila svijest.

Ona je izjavila da je u bolnici upoznata s činjenicom da je Dženan povrijeđen i da je na operaciji.

U istom tom zapisniku navedeno je da Dženan sa nepoznatog broja dobio SMS poruku: Pa gdje si ti Dženane, te je Alisa to protumačila da će pošiljalac učiniti sve da ih rastavi.

– Shvatila sam da je autor moj bivši momak Mirza Ploskić. Sumnjam da nas je uopšte udario automobil ili nas je napao neko iza drveta – navodi se u zapisniku dio Alisine izjave.

Na pitanje sudije Igora Todorovića da li je moguće da se vrate sjećanja, Kučukalić je kazao da je moguće i da se vrati i da se ne vrati.

Kučukalićeve tvrdnje potvrdila je i vještakinja Alma Mehmedbašić Bravo. Vještak Elvedina Begović kazala je da je vršila psihološku procjenu te je u svom nalazu navela „da se ne može utvrditi da li govori o istini“.

Jasminka Dželilović, neuropsihijatar kazala je da je Alisa Mutap imala potres mozga, a da od novembra 2015. godine nije imala epileptičnih napada.

Dželilović je kazala da je povreda na Alisinoj glavi nastala od zatupljenog predmeta, a na pitanje Sudskog vijeća da li je mogla takva povreda nastupiti od pada, doktorica je odgovorila potvrdno. Ona je kazala da je Alisa mogla imati i anterogradnu i retrogradnu amneziju.

Posljednji je svjedočio Žarko Savić, neuropsihijatar koji je kazao da je Alisa mogla imati samo prekide svijesti u trajanju pd 1 do 3 sekunde koji su i neprimjetni.