Muriz Memić: Ne može neko ubiti dijete i hodati slobodno ulicom

muriz memic press

“Pozvao bih medije da traže informaciju od VSTV-a, kojem je sve prijavljeno, ko je prijetio Sudskom vijeću i sudiji Igoru Todoroviću kako bi se donijela osuđujuća presuda za Ljubu i Bekriju Seferovića”, rekao je Muriz Memić, otac nastradalog Dženana Memića na konferenciji za novinare, pozvavši medije i svu bh. javnost da mu pomognu u njegovoj borbi za pravdu i istinu o smrti njegovog sina, piše Oslobođenje.

Memić je istakao VSTV u pogledu te prijave nikad ništa nije preduzeo, te dodao da mu predstoji nova borba i treba podršku javnosti. Dodao je da će u srijedu na sastanak u OHR, jer i oni imaju informacije o prijetnjama sudskom vijeću. Pošto je prošao zakonski rok da dobiju otpravak presude, Memić i njegov advokat Ifet Feraget su shvatili da ovakvo stanje može trajati sedam godina, te su odlučili da o svemu obavijeste javnost.

“Bio sam na sastanku i s glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić. Žena je časna i poštena, samo se pitam da li će moći izaći s ovim na kraj. Već joj se prijeti. Tužilac koji bi trebao raditi na ovom predmetu ne znam kako će raditi s obzirom na to da je kum s Vladom Miškovićem protiv kojeg ću ja podnijeti prijavu. Vlado Mišković je kao federalni tužilac nadgledao predmet i tvrdili su da je sve uredu. A vidimo kako je pala optužnica”, rekao je Memić, podsjećajući da će podnijeti prijave protiv glavnih kantonalnih i federalnih tužilaca, osam postupajućih tužilaca u predmetu Memić, svih vještaka, te 22 policajca.

Iznerviran što pravosuđe ništa ne poduzima da rasvijetli smrt njegovog sina, Memić je u jednom trenutku rekao:

“Jedva čekam da se pobijem. Trebali su vidjeti s kim se upuštaju”.

Memić je najavio nove proteste za 29. septembar, te podsjetio da je očevidac cijelo g događaja Alisa Mutap.

“Alisa Mutap nema amneziju, nije je nikada ni imala. Ona je očevidac, svjedok i saučesnik. Zašto bi njen otac u pet do 12 pozvao autolakirera 8. februara iz bolnice? Dokazi su podmetnuti, a policajac je donio komade stakla u kartonskoj kutiji. Na fotografijama se vidi 4-5 komada, a vještaku saobraćajne struke dato je više od 80 komada stakla. Komad laka je nestao, a ja pitam gospodina Dragana Lukača, zašto ništa ne preduzme? Komad laka je nestao u federalnom MUP-u. Majica Alise Mutap je nestala.

Znaju oni da ima ubica. Zna i Alisa Mutap i njen otac Zijo da ima ubica. Zašto je Hasan Dupovac uzeo snimke s kuće Šerifa Konjevića? Zašto je neovlašteno prisustvovao obdukciji? Do 7. marta se vodilo kao saobraćajna nesreća, potom je preinačeno u ubistvo, a potom vraćeno na saobraćajnu nesreću. Zašto je sačinjen zapisnik u krvnim deliktima? Gospodin Džafer Hrvat je poslao izvještaj Dalidi Burzić”, upitao je Memić.

On smatra da su odgovorni policajci, da su odgovorni komesari: “To je jedan zatvoreni krug, odgovornosti nema. Pojeo vuk magarca. Pozivam javnost i medije da mi pomognu u ovoj borbi. Ovo je časna i poštena borba i ja ovo radim iz najveće nevolje. Ne može neko ubiti dijete i hodati slobodno ulicom. Pozivam i da ne koriste ime Dženana Memića u ime predizbornih kampanja. Nemaju pravo da spominju, jer dvije i pol godine podmeću i sakrivaju dokaze”, rekao je Memić i rekavši:

“Trebaju mi svi koji mogu da mi pomognu, ljudski i bratski u mojoj nevolji. Ovo se svakome može desiti. Ubica postoji i šeta se. Znaju ko je. Ne treba im 24 sata. Alisa Mutap je rekla ko je ubica”.