Hrvatska policija

Na granici uhvaćen par iz BiH sa heroinom vrijednim 160.000 KM

heroin

U automobilu su pronađena tri paketa s ukupno 1515 grama heroina

Više od 1,5 kilograma heroina, čija se vrijednost procjenjuje na oko 600 hiljada kuna, odnosno skoro 160.000 KM, otkrila je jučer splitska policija u automobilu bosanskohercegovačkih registracija kod Šestanovca.

U policiji se u petak doznaje kako su, nakon kontrole granične policije Imotski, kriminalisti na ulazu u Hrvatsku pregledali Škodu BiH registracija koju je vozio 43-godišnjak, a na suvozačkom sjedalu bila je 38-godišnjakinja, također državljanka BiH.

U automobilu su pronađena tri paketa s ukupno 1515 grama heroina, a vozač i suvozačica odmah su uhapšeni, te je nad njima provedeno kriminalističko istraživanje.

Uz kaznenu prijavu zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama oboje su jutros odvedeni pritvorskom nadzorniku.

Vrijednost heroina koji se kupuje ‘na veliko’ je 25.000 eura koliko kod dilera košta kilogram te droge, dok se na ulici gram heroina prodaje za nešto više od 100 KM.

I početkom ove godine splitsko-dalmatinska Policijska uprava uspješno rješava i zapljenjuje ‘teške’ droge na području te županije, pa je tako u prvoj polovici januara kod 45-godišnjaka na širem splitskom području pronađeno 262 grama heroina.

To je samo nastavak uspješnih policijskih akcija iz prošle godine, na kraju koje su kod 36-godišnje dilerice u Splitu pronašli i oduzeli joj 44 grama heroina, te tri digitalne vage za precizno mjerenje s vidljivim tragovima heroina.

Početkom novembra kod 58-godišnjaka sa splitskog područja pronađeno je 110 grama heroina, a krajem oktobra i ‘pao’ je i 48-godišnjak s 20 grama te droge.

Tjedan dana ranije, nakon što su mu u džepovima pronašli 2 grama heroina, pretragom stana 39-godišnjaka na sinjskom području policija je pronašla 40 grama te droge, kao i vagu kojom je prije preprodaje mjerio težinu droge kako bi je u manjim količinama prepakiravao u PVC vrećice.