Na putevima od Sarajeva prema Doboju i Tuzli četiri saobraćajne nezgode

saobracajna nesreca maglaj
FOTO: Ilustracija

U nešto manje od tri sata na putevima u Bosni i Hercegovini desile su se čak četiri saobraćajne nezgode i to uglavnom na magistralnim putevima M-17 na relaciji između Zenice i Doboja i M-18 na putu Sarajevo – Tuzla zbog čega je saobraćaj bio potpuno ili djelimično obustavljen jednom kolovoznom trakom, javlja Anadolu Agency (AA).

Tako se saobraćaj u mjestu Poljice na dionici magistralnog puta M-17 Maglaj – Doboj odvijao naizmjenično – jednom trakom. Zbog uviđaja saobraćajne nezgode, saobraćaj je na ovoj dionici bio obustavljen oko pola sata.

Zbog saobraćajne nezgode, otežano se saobraćalo i na dionici magistralnog puta M-17 Nemila – Žepče.

Istovremeno, zbog saobraćajne nezgode u kojoj su učestvovali teretno i putničko vozilo, otežano se saobraćalo i na dionici magistralnog puta M-18 Semizovac – Olovo (u Čevljanovićima).

Usljed saobraćajne nezgode, bio je obustavljen i saobraćaj na dionici regionalnog puta R-465 Zavidovići – Maglaj, u mjestu Omerdino Polje. Dok je trajao uviđaj saobraćaj je bio preusmjeren na alternativni pravac.

Inače, na većini putnih pravaca u BiH danas se saobraća po mokrom ili vlažnom kolovozu, uz povećanu opasnost od odrona kamenja na kolovoz.

U toku su radovi na dionici autoputa A-1 Lepenica – Tarčin (na izlazu iz tunela Grab), pa se saobraća usporeno – jednom trakom. Na autoputu Banja Luka – Bosanska Gradiška, zbog izgradnje vijadukta, za saobraćaj je zatvorena petlja Mahovljani.

Naizmjenično – jednom trakom, zbog sanacionih radova, saobraća se i na dionicama magistralnog puta: M-17 Buna – Tasovčići, Jablanica – Mostar, Jošanica – Stup i Nemila – Topčić Polje, zatim na M-18 Priboj – Simin Han i na M-4 Simin Han – Kalesija.

Povremene polusatne obustave saobraćaja, kako navode iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK), zbog deminiranja terena, aktuelne su na dionici M-1.8 Lončari – Orašje (u blizini mjesta Dusine).

Zbog aktivnog klizišta na regionalnom putu R-414 Karanovac – Skender Vakuf (u mjestu Ljubačevo), saobraća se naizmjenično – jednom trakom.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta. Zbog radova na području Hrvatske, na GP Orašje – Županja vozila saobraćaju usporeno u oba smjera.

Apeluju na vozače da prije polaska na putovanje provjere svu potrebnu dokumentaciju, kao i važnost svih dokumenata neophodnih za prelazak granice.