Smrtna kazna za smetljara koji je ubio najmanje deset žena

Lonnie Franklin45

Jedan od najgorih serijskih ubica u istoriji zapadne obale SAD-a, Lonnie Franklin, osuđen je na smrtnu kaznu, piše Independent.

Franklin, poznat pod nadimkom “The Grim Sleeper” (Mrgodni spavač) osuđen je zbog ubistva deset žena u razdoblju između 1985. i 2007 godine na području Los Angelesa. Policija sumnja da je odgovoran za još najmanje 15 ubistava koje mu nisu uspjeli dokazati na suđenju.

Franklin je bivši smetljar koji je u jednom trenutku čak radio kao mehaničar za policijske snage Los Angelesa, a njegove mete bile su one žene kojima niko nije mogao ili nije htio pomoći – ovisnice o teškim drogama i prostitutke. Svoje žrtve, u rasponu godina između 15 i 35 godina, Franklin je ili upucao ili zadavio, a njihova tijela bi bacao u uličice blizu svog doma.

Tokom presude, Franklin je šutio, dok su porodice žrtava nakon presude plakale, a neki uzviknuli “Hvala Bogu” i “Amen”.

– Moja želja je da provede ostatak svojih dana u ćeliji, koja će biti njegova vreća za smeće – rekla je majka jedne od žrtava.

Razlog zašto je Franklin toliko dugo izmicao policiji je prava epidemija ovisnosti o cracku na području Los Angelesa 80-ih i 90-ih godina, kao i činjenica da je tada na tom području bilo još troje aktivnih serijskih ubica. Franklin je napokon uhapšen 2010. godine kada je njegov DNA odgovarao onome pronađenom na jednoj od žrtava.