Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nada Vesić i Zoran Javorac optuženi za utaju “tešku” više od dva miliona KM

tužilaštvo bih

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Nade Vesić, rođene 1957. godine u mjestu Berak, općina Vukovar, Republika Hrvatska, nastanjene u Laktašima, ranije osuđivane, državljanke Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, te Zorana Javorca, rođenog 1976. godine u Banjoj Luci, gdje je i nastanjen, državljanina Bosne i Hercegovine.

Vesić se tereti za poreznu utaju, a Javorac za pranje novca.

Vesić se tereti da je, radeći kao direktorica i osoba ovlaštena za zastupanje bez ograničenja u pravnom licu „Mir Trade“ d.o.o. Jablan Laktaši od 10. janura do 13. maja. 2005. godine počinila poreznu utaju u iznosu od oko 315 000 KM, a optuženi Javorac kao direktor i ovlašteno lice preduzeća “Zoki Promex” d.o.o Laktaši počinio pranje novca u iznosu od oko 1,9 miliona KM.

Kako se navodi u optužnici, optuženi su da bi prikrili nezakonitosti u poslovanju sačinjavali lažne narudžbenice, fakture i otpremnice kojima su lažno prikazivali promet i lažno prikazivali da se radi o transakcijama oslobođenim poreza na promet.

U optužnici se navodi da je u namjeri da se omogući utaja poreza na promet i prikrivanje stvarnog porijekla novca, sačinjavana lažna knjigovodstveno-finansijska dokumentacija i to računi, otpremnice, narudžbenice s izjavom i fiktivne izjave o kompenzaciji, iako su optuženi bili svjesni da između dvaju spomenutih pravnih lica iz Laktaša nije došlo do stvarnog prometa.

Navedenim nezakonitim radnjama je pravno lice „Mir Trade“ d.o.o. Jablan, Laktaši izbjeglo plaćanje obaveza po osnovu poreza na promet na štetu budžeta BiH u iznosu od 314.353,75 KM.

Pravno lice „Zoki Promex” d.o.o. Laktaši je putem više otvorenih transakcijskih računa, kod nekoliko banaka, za veći broj pravnih lica opralo novac u ukupnom iznosu od 1.910.617,51 KM i na taj način ugrozilo zajednički ekonomski prostor Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.