Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PODIGNUTA OPTUŽNICA

Nakiba izbjegla platiti PDV, oštetila budžet BiH za 75.949 KM

negiranje genocida
sud tuzilastvo bih db

Optužena je u namjeri da izbjegne plaćanja davanja propisanih poreznim zakonodavstvom BiH, pružila lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Nakibe Peštalić (1954) iz mjesta Humci, općina Lopare, državljanke BiH, zbog porezne utaje.

Optužena se tereti da je, postupajući kao direktor u pravnom licu “Top-gradnja“ d.o.o. Gradačac, prilikom prenosa vlasništva nad novosagrađenim nekretninama u stambeno poslovnom objektu, prema kome se prenos prava raspolaganja u okviru tih objekata smatra prometom i podliježe oporezivanju porezom na dodatnu vrijednost, u namjeri da izbjegne obračun, prijavu i plaćanje PDV-a, u poreznoj prijavi za poreski period nije iskazala ukupan ostvareni promet.

Na taj način, s ciljem izbjegavanja plaćanja PDV-a, Peštalić je oštetila budžet BiH u ukupnom iznosu od 75.949 KM.

Optužena Peštalić je u namjeri da izbjegne plaćanja davanja propisanih poreznim zakonodavstvom BiH, predočila lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima, koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, čime je počinila krivično djelo porezna utaja ili prevara.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.