Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nije kriv

Ed Sheeran dobio više od milion eura odštete zbog tužbe za plagijat

New Project (5)

Sud je odlučio da Sheeran “ni namjerno ni svjesno” nije kopirao melodiju pjesme Oh Why Samija Chokrija i Rossa O'Donoghuea iz 2015. u svom hitu Shape of You

Britanski pop muzičar Ed Sheeran jučer je dobio više od milion eura odštete za pravne troškove nakon uspješne bitke protiv autora koji su ga optužili za plagijat.

Slučaj na visokom sudu u Londonu 31-godišnji muzičar dobio je početkom aprila, nakon procesa koji je nazvao pokazateljem loših praksi koje potkopavaju muzičku industriju.

Sud je odlučio da Sheeran “ni namjerno ni svjesno” nije kopirao melodiju pjesme Oh Why Samija Chokrija i Rossa O'Donoghuea iz 2015. u svom hitu Shape of You, jednom od najprodavanijih na svijetu.

U dodatnoj presudi, donesenoj jučer, sudac Antony Zacaroli presudio je da podnositelji tužbe moraju platiti sudske troškove od 916-000 funti.

Tokom suđenja Ed Sheeran je odbacio optužbe da je “posudio” melodiju od nepoznatih skladatelja, a njihov advokat, iako je priznao genij britanskog pjevača, prozvao ga je svrakom, referirajući se na pticu koju se često naziva kradljivicom.