Crna hronika

akcija "Network"

Nakon hapšenja Almira Čehajića Batka oglasili se iz SIPA-e

21/10/2020

Jučer je u u akciji SIPA-e uhapšen sarajevski TV voditelj i humanista Almir Čehajić Batko

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, realizirali operativnu akciju kodnog naziva “Network“ koja je započeta 20. oktobra 2020. godine, stoji u saopštenju SIPA-e u kojem dalje navode:.

“Prilikom realizacije operativne akcije policijski službenici SIPA-e su 20. oktobra 2020. godine izvršili pretrese na četiri lokacije u Kantonu Sarajevo i lišili slobode jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 272. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine “Pranje novca” i iz člana 383. istog zakona “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”.

Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina poslovne dokumentacije koja će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku, dok je osoba lišena slobode, nakon kriminalističke obrade, 21. oktobra 2020. godine predata u dalju nadležnost Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Postoje osnovi sumnje da je osumnjičena osoba počinjenjem navedenih krivičnih djela, odnosno preduzimanjem aktivnosti koje su se odnosile na prikupljanje i utrošak novčanih sredstava u svrhu liječenja, odnosno transplantacije organa pacijenata iz BiH u inostranstvu, stekla protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 625.427,20 KM.

U nastavku operativne akcije, policijski službenici SIPA-e danas su (21.10.2020. godine) na Međunarodnom aerodromu Sarajevo lišili slobode jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 383. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 31. istog zakona „Saučiniteljstvo“.

Navedena osoba trenutno se nalazi u prostorijama SIPA i nad njom je u toku kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku biti predata u dalju nadležnost Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo”, stoji u saopštenju SIPA-e.

Podsjećamo, jučer je u u akciji SIPA-e uhapšen sarajevski TV voditelj i humanista Almir Čehajić Batko.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.