Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naloženo medicinsko vještačenje Josipa Kvesića

sud bih1

Državni sud donio je odluku o angažiranju vještaka koji će iz zdravstvene dokumentacije pripremiti nalaz o tome da li je optuženi Josip Kvesić u stanju da prisustvuje suđenju za zloupotrebe u mostarskom uredu Službe za poslove sa strancima.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Goran Radević je rekao da je nejasno da li optuženi Kvesić izbjegava dolazak ili je bolestan, te da će biti angažiran vještak medicinske struke koji će dati odgovor na to pitanje.

“Nalažem braniteljici optuženog Kvesića da do petka dostavi dokumentaciju pa na narednom ročištu će biti pozvan i vještak. Nakon vještačenja odlučit ćemo se o eventualnom raspisivanju potjernice ili razdvajanju postupaka”, kazao je Radević.

Radević je rekao kako se Kvesić javljao telefonom Sudu BiH, te da je najavio nedolazak.

Prema riječima sudije, Kvesić i dalje spominje potrebu bolničkog liječenja, najavljuje oprativne zahvate, ali i probleme zbog zdravstvenog osiguranja.

Tužilac Kasim Halilčević je primijetio da su dostavljene kopije, a ne originali medicinske dokumentacije optuženog Kvesića, te da je opisano stanje “proizvod fizičke dobi i kondicije”.

“Psihički problemi koje on navodi su njegove pretpostavke, za to treba mišljenje stručne osobe. Smatram da to nisu razlozi za nedolazak na suđenje”, kazao je Halilčević.

Optužnica tereti Borisa Kordića, šefa Terenskog ureda Mostar u Službi za poslove sa strancima, Kvesića, inspektora za strance u mostarskom Terenskom uredu iste Službe, te Vlatku Puljić, direktoricu firme “Vlamon” Čitluk, da su od 2012. do 2014. godine, sudjelovali u počinjenju krivičnih djela, čije su žrtve i oštećeni uglavnom bili strani državljani, predstavnici nevladinih udruženja, poduzetnici ili vlasnici poslovnih subjekata, koji borave ili posluju na području Hercegovine.

Naredno ročište zakazano je za 30. oktobar.