Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“BH novinari” traže javno izvinjenje od NSBiH ili slijedi prijava UEFA-i

begic_mesa_beus
Begić, Beus i Kovačević: Ko će biti četvrto "oko savezovo"?

Nakon tekstova u kojima smo kritikovali rad prvog čovjeka NSBiH Elvedina Begića sportskom novinaru portala Fokus.ba Edinu Borovini uskraćena je akreditacija za praćenje utakmice 9. kola kvalifikacija za SP između BiH i Belgije.

U obrazloženju odbijenice koju smo dobili iz NSBiH stajalo je da našem novinaru akreditacija nije odobrena zbog malih kapaciteta i velikog interesa novinara. Bilo je to prvi put nakon skoro 20 godina da NSBiH uskrati akreditaciju kolegi Borovini, koji je između ostalog bio i jedan od 13 novinara koji su našu reprezentaciju pratili i na SP-u u Brazilu.

Mjesta na stadionu Grbavica nije bilo za još nekoliko naših kolega koji godinama prate nogometnu reprezentaciju, a posebno su na udaru Saveza bili novinari iz Zenice gdje je reprezentacija do sada igrala.

Iako smo odbijenicu iz Saveza dobili još u četvrtak, odlučili smo se da ne pravimo “halabuku” oko toga, a sve zbog interesa reprezentacije, i zbog činjenice da je našem timu najbitnija dobra atmosfera uoči tako važnog meča. O diskriminatorskom i nekorektnom potezu NSBiH obavijestili smo Udruženje BH novinari, koje je danas uputilo javni protest NSBiH u kojem piše sljedeće:

“Obraćam Vam se u ime Upavnog odbora Udružnja/udruge BH novinari kako bismo izrazli javni protest i negodovanje povodom uskraćivanja akreditcije novinarima portala Fokusa.ba za praćenje utakmice između reprezentacija BiH i Belgije, kao i događaja u vezi sa ovom utakmicom.

Prema informacijama kojima raspolažu BH novinari, i drugi mediji su imali teškoća u dobijanju akreditacija za ovu utakmicu ili ih uopće nisu dobili.

U dopisu koji smo dobili u Liniji za pomoć novinarima, posebnom servisu za zaštitu novinara i medija koji djeluje u okiru BH novinara, kolege iz Fokusa su se žalile zbog uskraćivanja akreditacije njihovom sportskom novinaru Edinu Borovini, zbog čega nije mogao pratiti utakmicu i druge događaje povezane sa ovim sportskim susretom.

U obrazloženju N/FS BiH navodi se kako je novinaru Fokusa uskraćena akreditacija „zbog ogromnog interesovanja medija, koji premašuje kapacitete na stadionu Grabavica“.

U e – mail poruci, poslanoj redakciji Fokusa, kojom odbijate akreditovati novinare ovog medija, niste naveli kriterije po kojima su jedni mediji dobili akreditacije, a drugi nisu, niti ste sa javnošću podijelili informacije o broju zahtjeva i raspoloživih mjesta za medijske ekipe na stadionu Grbavica.

Također, niste novinarima Fokusa osigurali alternativne izvore informacija o utakmici i njenom toku (kao što su: preuzimenje izvještaja od akreditovnih medija, dobijanje fotografija od prisutnih foto –reportera ili press službe N/FS BiH, i sl.).

U tom kontekstu, vaš postupak smatramo diskiminatorskim, neprofesionalnim i nepoštenim prema novinarima Fokusa, ali i njegovoj čitalačkoj publici.

Uskraćivanjem akreditacije, N/FS BiH je direktno prekršio pravo novinara na slobodan pristup javnom događaju kao i pravo na slobodu informisanja.

Zbog toga zahtijevamo od vas – čelnih ljudi N/FS BiH, javno obrazloženje postupka prema novinarima Fokusa ( i prema svim drugim medijima koje niste akreditovali), kao i mjere koje ćete poduzeti da se slični postupci i kršenje prava novinara i medija ne ponove u budućnosti, a u vezi sa javnim događajima koje organizuje i priprema N/FS BiH.

Ukoliko izostane javna isprika i jednak tretman novinara Fokusa kao i svih drugih medija koji prate utakmice reprezentacije BiH i druge sportske događaje, Upravni odobor BH novinara će obavijestiti rukovodstvo UEFA- e i zatražiti njihovo reagiranje na neprofesionalan i diskriminirajući odnos čelnika N/FS BiH prema pojedinim novinarima i medijima u BiH.