BiH

Počelo suđenje tužiocu Idrizu Begiću

09/10/2017

Čitanjem optužnice i uvodnim izlaganjem Optužbe, u sarajevskom Općinskom sudu počelo je suđenje tužiocu Idrizu Begiću za primanje nagrade radi trgovine uticajem.

Prema optužnici, koju je pročitala tužiteljica Nevena Alićehajić, Begić je kao tužilac u Bihaću od sredine oktobra do 2. decembra 2016. od optuženog za šumsku krađu zahtijevao i primio novac u iznosu od 3.000 eura, nakon što ga je preko posrednika uvjerio da mu prijeti kazna zatvora.

Novac je Begiću, kako stoji u optužnici, predavao posrednik.

“Posredniku je rekao da optuženi za šumsku krađu sklopi sporazum o priznanju krivnje koji će Općinski sud u Cazinu prihvatiti, ili da prizna krivnju, za šta će biti uvjetno osuđen, a da će on izdejstvovati kod postupajućeg tužioca da ne izjavi žalbu, kako bi presuda postala pravomoćna”, kazala je tužiteljica.

U optužnici se dalje navodi da je Begić uputio optuženog da u cazinskom Općinskom sudu negira krivnju, a da će on posredovati kod postupajućeg sudije priznanje i da se izrekne uvjetna osuda.

Početkom novembra 2016. godine, Begić je, kako stoji u optužnici, preko posrednika dobio 1.000 eura, te se putem telefona informisao kod kojeg je sudije predmet, 2. decembra mu je posrednik donio 2.000 eura, a kod optuženog je prilikom pretresa nađeno 1.800 eura.

Nakon što je pročitala optužnicu, tužiteljica Alićehajić je istakla da će izvesti 11 subjektivnih i 25 objektivnih dokaza, iz kojih će, dodala je, prema mišljenju Tužilaštva proizaći da je optuženi počinio djelo koje mu se stavlja na teret na način, u vrijeme i na mjestu kako je to opisano u optužnici.

“Svjedoci će govoriti o načinu na koji su uvjereni da optuženi za šumsku krađu ne može dobiti manje od tri godine zatvora. Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) će biti saslušani na okolnosti provođenja posebnih istražnih radnji, a materijalni dokazi će pokazati na koji način je došlo do komunikacije optuženog i posrednika”, navela je tužiteljica.

Begićeva braniteljica Sabina Hota-Ćatović je rekla da Odbrana u ovoj fazi neće iznositi uvodnu riječ, te da će dokaze predložiti nakon što Tužilaštvo provede svoje.

Na samom početku ročišta sutkinja Ajla Papović-Mujan je obavijestila stranke da je na Općoj sjednici Suda odbijen zahtjev Odbrane za izuzeće postupajućeg sudije, što je braniteljica tražila na jednom od prošlih ročišta.

Suđenje će biti nastavljeno 30. oktobra, kada je planirano saslušanje prvih svjedoka Tužilaštva.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.