Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vstv bih

Četiri godine nije “pipnuo” predmet: Tužiocu Nedžadu Karaliću tri mjeseca smanjena plata za 10 posto

vstv sjednica birn bih (1)

Prema disciplinskoj tužbi, tužilac Karalić u jednom predmetu od 29. maja 2015. sve do 23. decembra 2019. nije poduzeo nijednu radnju “iako je bio svjestan da je predmet obuhvaćen planovima rješavanja starih predmeta od 2016. do 2019. godine”

Sporazumom o zajedničkoj saglasnosti o utvrđivanju disciplinske odgovornosti, tužiocu Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nedžadu Karaliću smanjena je plata tri mjeseca u iznosu od deset posto, piše BIRN BiH.

Karaliću je ova mjera izrečena zbog disciplinskog prekršaja “neopravdano kašnjenje u provođenju radnji u vezi s vršenjem dužnosti tužioca ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti tužioca”, navodi se u odluci Prvostepene disciplinske komisije.

Prema disciplinskoj tužbi, tužilac Karalić u jednom predmetu od 29. maja 2015. sve do 23. decembra 2019. nije poduzeo nijednu radnju “iako je bio svjestan da je predmet obuhvaćen planovima rješavanja starih predmeta od 2016. do 2019. godine”.

Njemu su tokom predlaganja disciplinske mjere uzete u obzir olakšavajuće okolnosti, odnosno što je kao tužilac s dugogodišnjim iskustvom u periodu obuhvaćenim disciplinskom tužbom ostvario dobre radne rezultate, što protiv njega nije ranije vođen disciplinski postupak, te jer je izrazio žaljenje i kajanje zbog počinjenog disciplinskog prekršaja.

“Prilikom sporazumijevanja o disciplinskoj mjeri, cijenjena je i dosadašnja disciplinska praksa VSTV-a BiH u pogledu broja i vrste izrečenih disciplinskih mjera, kao i drugih specifičnih okolnosti u sličnim slučajevima u kojim je utvrđena disciplinska odgovornost tužilaca”, navedeno je u odluci komisije, protiv koje nije dozvoljena žalba.