Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Nastavlja se istraga protiv osumnjičenih za krivotvorenje PCR testova, novca i dokumenata

Tužilaštvo BiH, zajedno sa MUP-om Republike Srpske i partnerskim agencijama i institucijama, provest će, navodi se, detaljnu istragu sa ciljem utvrđivanja svih okolnosti

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i policijske agencije nastavljaju, kako je navedeno intenzivnu istragu protiv osoba osumnjičenih za krivotvorenje novca, PCR testova i dokumenata, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je naglašeno iz Tužilaštva BiH s obzirom da se krivotvorenjem PCR testova, prouzrokuje ozbiljno ugrožavanje zdravlja građana zbog opasnosti od širenja COVID-19, istragom će biti utvrđeni svi detalji počinjenih kaznenih djela.

Navodi se kako je dežurni tužitelj Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koordinirao aktivnosti tokom kojih je na području Banje Luke, u okviru pretresa objekta otkrivena veća količina krivotvorenog novca, PCR testova za COVID-19 i drugih dokumenata.

“Nakon lišenja slobode i ispitivanja osumnjičenih, nastavljaju se intenzivne istražne aktivnosti sa ciljem utvrđivanja svih okolnosti počinjenog kaznenog djela. S obzirom na opasnost od pandemije COVID-19, krivotvorenjem testova za ovu bolest, izravno se ugrožava zdravstvena sigurnost stanovništva te prouzrokuje opasnost od širenja zaraze”, navode iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa MUP-om Republike Srpske i partnerskim agencijama i institucijama, provest će, navodi se, detaljnu istragu sa ciljem utvrđivanja svih okolnosti počinjenih kaznenih djela.

“Izvršen je pretres stana na području Grada Banjaluka, koji koriste osumnjičena lica te je tom prilikom pronađenao i oduzeto: više falsifikovanih novčanica u apoenima 100KM i 10KM, više falsifikovanih pečata, razne vrste falsifikovanih dokumenata kao što su nalazi PCR COVID testova, dokumenti za dobijanje kredita, uvjerenja, potvrde o zaposlenju, potvrde o visini mjesečnih primanja, mjesečne karte, uvjerenja o prebivalištu, falsifikovane lične karte, UV lampe, oprema za falsifikovanje, laserski štampači, laserska gravirka, razne hemikalije, precizna vaga, oprema za konzumiranje narkotika, 13 sim kartica, više nosača za sim kartice, sredstvo za falsifikovanje pečata, vosak i naljepnice za notarske ugovore, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem ovih krivičnih djela”, saopšteno je u nedjelju iz PU Banjaluka.

“Nezavisne” nezvanično saznaju da su uhapšeni Boris P, Mihajlo P, Nina Č. i Radomir M.