Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nastavljeno suđenje Damiru Deliću koji je oteo policajcima automobil

damir delic

U nastavku suđenja Damiru Deliću, koji se tereti za više krivičnih djela, Vijeće Kantonalnog suda Sarajevo odlučilo je da se na narednom ročištu ispita sudski vještak medicinske struke radi nalaza i mišljenja u vezi s trenutnim psihičkim stanjem optuženog.

Sud je, istovremeno, odbio prijedlog odbrane da se angažira vještak-balističar kako bi preuzeo i vještačio puščano zrno, nakon što ono bude operativnim putem izvađeno iz noge optuženog, uz obrazloženje da je nesporno da je optuženi ranjen.

Prema tužbenim navodima, Delić je 2. avgusta 2014. godine u blizini zgrade sarajevske Općine Stari Grad pucao na policiju te je i sam bio ranjen u razmjeni vatre. Epilog je to potjere za Delićem koja je uslijedila nakon što je napao djevojku Naidu G. u Grbavičkoj ulici bb u Novom Sarajevu.

U vezi s tim, Delić se tereti za nasilničko ponašanje, nedozvoljeno držanje oružja ili municije, napad na službenu osobu, pokušaj ubistva, oduzimanje tuđe pokretnine, te za izazivanje opće opasnosti.

Budući da je vještak neuropsihijatar dr. Omer Ćemalović bio spriječen prisustvovati današnjem ročištu, optužba je predočila i u sudski spis uložila dio materijalnih dokaza, a u nastavku su saslušani prijedlozi strana u postupku…

 

Odbrana je najavila da će na jednom od narednih ročišta optuženi Delić biti saslušan u svojstvu svjedoka, a koji je ustvrdio da nije ranjen na način kako je to opisano tokom dosadašnjeg dokaznog postupka.

Sudsko vijeće u ovom predmetu je, u međuvremenu, obaviješteno o pogoršanju zdravstvenog stanja optuženog, a u kontekstu njegove procesne sposobnosti.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. oktobar.