Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužiteljstvo Brčko Distrikta

Nedžad i Enes ojadili radnike i firmu “Bosnaplod”

bosnaplod-142

Nedžadu Leviću, kao direktoru, a Enesu Imamoviću kao šefu računovodstva tog poduzeća, stavljaju se na teret brojne zloupotrebe položaja ili ovlaštenja

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Nedžada Levića (54) iz Brčkog i Enesa Imamović (67) iz Maoče zbog osnovane sumnje da su zloupotrebom položaja ili ovlaštenja u firmi „Bosnaplod“ d.d. Brčko u dužem vremenskom periodu nanijeli štetu tom poduzeću, dok su Leviću i drugim subjektima pribavili korist, saopćeno je iz tog tužiteljstva.

Oni su optuženi da su od 2003.g. do 2012. godine sačinjavali lažne i fiktivne knjigovodstveno-računovodstvene dokumente prikazujući na taj način da je poslovanje poduzeća „Bosnaplod“ d.d. bilo zakonito i uspješno.

Nedžadu Leviću, kao direktoru, a Enesu Imamoviću kao šefu računovodstva tog poduzeća, stavljaju se na teret brojne zloupotrebe položaja ili ovlaštenja kojima su “Bosnaplod” d.d. i njegovi radnici oštećeni, dok je pribavljena korist prvooptuženom Leviću, te Zemljoradničkoj zadruzi „Maoča“ i „Natural Food“ d.o.o. kojima je istovremeno rukovodio, stoji u saopćenju.

Optužnicu u 13 tačaka i blizu dvije hiljade materijalnih dokaza o krivičnom djelu zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i krivotvorenja službene isprave, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dostavilo je nadležnom sudu na daljnji krivični postupak.

Optužnica, kojom je podnesen prijedlog za oduzimanje imovinske koristi od prvooptuženog u iznosu od preko 400.000 maraka u cijelosti je potvrđena pred Osnovnim sudom Distrikta, saopćeno je iz brčanskog Tužiteljstva.