Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Japan ponovo pokreće kitolov, napušta međunarodnu komisiju

kitovi3

Komercijalni kitolov bit će nastavljen od jula naredne godine i bit će ograničen na japanske teritorijalne vode i ekskluzivne ekonomske zone

Japan se povlači iz Međunarodne komisije za kitolov (IWC) i nastavit će s komercijalnim lovom na kitove u narednoj godini, saopćio je u srijedu portparol vlade, u potezu koji će izazvati međunarodne kritike.

Objava je očekivana u najširoj javnosti i uslijedila je nakon što Japan nije uspio da uvjeri IWC da omogući nastavak komercijalnog lova na kitove.

– Odlučili smo da se povučemo iz Međunarodne komisije za kitolov u cilju nastavka komercijalnog lova na kitove u julu naredne godine – izjavio je novinarima portparol vlade Yoshihide Suga.

– Komercijalni kitolov bit će nastavljen od jula naredne godine i bit će ograničen na japanske teritorijalne vode i ekskluzivne ekonomske zone. Mi nećemo loviti u vodama Antarktika niti u južnoj hemisferi – dodao je Suga.

Tokio je u više navrata prijetio povlačenjem iz komisije, i redovno je bio kritikovan zbog ulova stotina kitova godišnje radi “naučnog istraživanja” uprkos tome što je bio potpisnik moratorija na kitolov.

Suga je kazao da će Japan zvanično obavijestiti IWC o svojoj odluci do kraja godine, što znači da povlačenje iz komisije stupa na snagu do 30. juna.

Napuštanje IWC znači da će japanski kitolovci biti u stanju da nastave s lovom u japanskim teritorijalnim vodama i da love ostale kitove pod zaštitom IWC.

Japan, međutim, neće biti u stanju da nastavi s takozvanim lovom u istraživačke svrhe u Atlantku koji se dopušta članicama IWC-a u okviru Antarktičkog sporazuma, prenosi AFP.