vandalizam

Nepoznate osobe oštetile ulaz u zgradu SPKD “Prosvjeta” Sarajevo

l_e642b8a818133227f762945924bd7d80

U SPKD “Prosvjeta” Sarajevo se nadaju da će nadležne institucije pronaći i kazniti izvršioca ili izvršioce, posebno ako se ima u vidu da se Prosvjetin dom, kao jedno od najreprezentativnijih zdanja grada Sarajeva, nalazi u samoj centralnoj gradskoj jezgri

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” Sarajevo saopćilo je danas da su prije nekoliko noći nepoznate osobe oštetile ulaz u zgradu Društva, prilikom čega su ciljano uništene ploče na kojima je na oba zvanična pisma u Bosni i Hercegovini bilo ispisano ime Društva – Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” Sarajevo, te naziv Prosvjetine biblioteke.

U saopćenju se napominje da je sama zgrada, koja je izgrađena 1912. godine, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, te da je nedavno obnovljena i otvorena biblioteka jedna od najstarijih javnih biblioteka u Sarajevu i BiH, koja je kroz prošlost služila svim stanovnicima Sarajeva i BiH, te bila mjesto susreta, prosvjećivanja i promocije kulture.

U SPKD “Prosvjeta” Sarajevo se nadaju da će nadležne institucije pronaći i kazniti izvršioca ili izvršioce, posebno ako se ima u vidu da se Prosvjetin dom, kao jedno od najreprezentativnijih zdanja grada Sarajeva, nalazi u samoj centralnoj gradskoj jezgri.

– SPKD “Prosvjeta” ostaje opredjeljena svom cilju, a to je očuvanje baštine i tradicije, čuvanje i promocija srpskog jezika, kulture i ćiriličnog pisma, što je i neodvojivio dio istorije, baštine i kulture Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda. Nastavit ćemo raditi u bliskoj saradnji i prijateljstvu s ostalim temeljnim organizacijama kulture naroda BiH, u onom duhu saradnje i zajedničkog rada koji nas vodi već 120 godina – navodi se u saopćenju te dodaje da ga, uz SPKD “Prosvjeta”, podržavaju i supotpisuju predsjednici društava koja čine Međukulturno vijeće BiH – BZK “Preporod”, HKD “Napredak” i JHKPD “La Benevolencija”.