Crna hronika

nije mogao zakočiti

Nesreća u Živinicama: Vozač lokomotive nije bio pod dejstvom alkohola

25/06/2019

Vozač "Forda" je, kako se pretpostavlja, na vrijeme vidio voz, koji se iz Zvornika kretao ka Doboju. Bez obzira na to, htio je da pređe preko pruge prije lokomotive

Vozač M. H. (64) iz Vlasenice teško je povrijeđen nakon što se za volanom putničkog automobila “Ford” zabio u teretni voz “Željeznica Republike Srpske” (ŽRS) na pružnom prelazu u Ciguljama kod Živinica.

Nesreća se desila u nedjelju oko 21.35 sati, kada je Vlaseničanin automobilom pokušao da na brzinu pređe preko pruge na propisno obilježenom prelazu. Sudar se za njega umalo završio kobno.

Vozač “Forda” je, kako se pretpostavlja, na vrijeme vidio voz, koji se iz Zvornika kretao ka Doboju. Bez obzira na to, htio je da pređe preko pruge prije lokomotive. Mašinovođa V. T. (53) iz Petrova je trubio i pristupio takozvanom brzom kočenju, ali nažalost, došlo je do sudara.

Ubrzo su na lice mjesta stigle ekipe policije i hitne pomoći. M. H. je prevezen u Univezitetsko-klinički centar u Tuzli, gdje je zadržan na liječenju.

– Obavili smo uviđaj i radimo na utvrđivanju okolnosti nesreće. O svemu je obaviješten i dežurni kantonalni tužilac – rekli su u MUP-u Tuzlanskog kantona.

U ŽRS su rekli da je njihova komisija također izašla na mjesto na kojem se desila nesreća, gdje su prikupili tragove kako bi utvrdili sve činjenice.

– Mašinovođa je kočio čim je uočio automobil, ali nažalost, ipak je došlo do sudara. Prelaz na kojem se desila nesreća je pregledan, i ispred su, prema pravilima, postavljeni trougao preglednosti i Andrein krst. U ovakvim situacijama mašinovođa je nemoćan jer lokomotiva nema opciju da skrene – rekla je portparolka ŽRS Nada Savić-Stevanović i dodala da je mašinovođa podvrgnut alkotestu, koji je pokazao da nije bio pod uticajem alkohola.

Iz ovog preduzeća apeluju na sve vozače automobila i pješake da budu oprezni prilikom prelaska pruge i da poštuju propise.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.