Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

banja luka

Nihad vozeći “porschea” ubio sina i rođaka, satima prije vožnje pio konjak i pivo

teška nesreća u banjaluci
FOTO: Vatrogasno-spasilačka brigada Banjaluka

“Sjećam se da je Mirsad snimao telefonom i da smo u vozilu nazdravili. Probudio sam se u bolnici”

Nihad Aljić (47) iz Vukosavlja, koji je optužen da je vozeći skoro 200 kilometara na sat pijan skrivio saobraćajnu nesreću u Banjaluci u kojoj su poginule dvije osobe, prije kobnog događaja pio je tri do četiri sata i tokom vožnje preticao je automobile.

Ovo su u banjalučkom Okružnom sudu na početku suđenja izjavili svjedoci Tužilaštva.

Prilikom slijetanja i prevrtanja “porschea”, koji je vozio Nihad, poginuli su njegov sin Sanel Nermin Aljić (22) i rođak Mirsad Aljić (22), a teško povrijeđen Mido Ferhatović.

Optuženi je više pio konjak

– Tog dana Nihad, Sanel i Mirsad Aljić i ja pili smo konjak i pivo. Optuženi je više pio konjak. “Porsche” je vozio Aljić Nihad, Mirsad je bio suvozač, a Sanel sjedio do mene na zadnjem sjedištu. Nesreće se ne sjećam, samo znam da smo krenuli. Sjećam se da je Mirsad snimao telefonom i da smo u vozilu nazdravili. Probudio sam se u bolnici – rekao je između ostalog svjedok Mido Ferhatović.

Istakao je da ne traži nadoknadu štete od optuženog niti kažnjavanje jer kako je rekao “On to nije uradio namjerno”.

teška nesreća u banjaluci
FOTO: Vatrogasno-spasilačka brigada Banjaluka

Svjedok Slobodan Vokić koji je kobnog dana vozio iz pravca Trna prema Banjaluci kazao je da je u retrovizor vidio iza sebe vozilo koje je išlo brzo i blicalo.

– Vidio sam svjetla da blicaju, kao da avion slijeće. Išao je brzo i preticao vozila i išao je pored mene brzom trakom, a zatim se prebacio u desnu traku. Tada sam vidio da skreće desno i udara i sabija zaštitnu ogradu. Obe trake su ispred nas bile pune vozila – rekao je Vokić.

Terete ga za teži oblik krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti

Dodao da je vozilo nakon što se “nabilo na ogradu” nestalo iz vidokruga i nije se vidjelo jer je bio mrak.

– Tada sam se zaustavio, a ispred mene je stao neki momak i iz tog vozila suvozač je otišao prema mjestu nesreće. Prvo je rekao nema ih nigdje, a zatim je otišao dalje i rekao da je vidio vozilo prevrnuto i da im “ne može pomoći ništa”. Prišao sam bliže i vozilo je bilo kod žičane ograde kruga preduzeća “Zeus” i vidio mladića da leži potrbuške, a portir iz “Zeusa” je rekao da je dole vidio još jedno tijelo – prisjetio se Vokić.

Nihada Aljića banjalučko Okružno tužilaštvo tereti za teži oblik krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti javnog saobraćaja zašto je predviđena kazna od tri do 15 godina zatvora.

Prema optužnici nesreća se desila 14. juna 2023. godine oko 21.50 časova na brzom putu Klašnice – Banjaluka u naselju Novakovići. Kako se navodi Aljić je bio pijan za volanom “porsche cayenne” i u krvi je imao oko 2,08 g/kg alkohola, a vozio je brzinom od 198 km/h na dionici puta gdje je brzina ograničena na 100 km/h.

Navodi se da je usljed takve vožnje pod uticajem alkohola došlo do gubitka upravljivosti i nekontrolisanog kretanja “porschea” i prelaska u desnu saobraćajnu traku i slijetanja.

Šta piše u optužnici

U optužnici stoji da je vozilo udarilo zaštitnu ogradu, potom u betonski propust za vodu te se prevrnulo više puta i udarilo u žičanu ogradu i betonske stubove u krugu privatne firme, gdje se zaustavilo. Tom prilikom iz vozila su ispali Sanel Nermin Aljić i Mirsad Aljić koji su poginuli, a teško je povrijeđen Mido Ferhatović, piše Glas Srpske.

Aljić je do sada više puta osuđivan na uslovne osude zbog krađe, nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materija, posebnih slučajeva falsifikovanja. Osuđivan je i za krivotvorenje isprave.

On je u sudnici rekao da ima 12 djece od kojih je petoro maloljetno te da ima i šestoro unučadi. Kazao je da se bavi prikupljanjem sekundarnih sirovina i da može da zaradi oko 3.000 KM.