Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zijada Pamuković

Nizamina tetka ljuta na MUP TK: Još ne znamo je li istraga zatvorena niti šta se dešava

nizama hećimović
Foto: Pixsell/N1/Društvene mreže

“Vjerovali smo policiji, rekli su da je sigurno da bude u mojoj kući… Sve je zakasnilo, a niko nam nije odgovorio zašto”

Porodice ubijenih u Gradačcu traže pravdu i uputili su zahtjev Federalnoj upravi policije (FUP) da preuzme istragu o ovom slučaju.

Ali pitanje je na koji način se može sprovesti nova istraga dosadašnje istrage Kantonalnog tužilaštva i MUP-a Tuzlanskog Kantona koja nije rezultirala odgovornošću sistema, niti otkazima, bez obzira na brojne propuste o kojima se govori od dana ubistava koje je počinio Nermin Sulejmanović.

Porodica traži odgovore

Zijada Pamuković, tetka ubijene Nizame Hećimović, kazala je za televiziju N1 kako porodici trebaju odgovori, koje nisu dobili od MUP-a TK, kako bi stavili tačku na ova bolna dešavanja.

Pamuković je kazala kako nikakve informacije nisu dobijali do MUP-a TK. Ni danas ne znaju da li je istraga zatvorena. Sve što su znaju, saznali su preko medija i na konferenciji MUP-a TK.

“Kada smo dali izjavu rekli su da će nas obavještavati o toku istrage, ali do danas je ništa ne znam – ni da li je istraga završena niti šta se dešava”, kazala je Pamuković.

Iako je i njen sin ranjen i sve se odigralo u njenom domu kada je Sulejmanović došao naoružan, tukao i izvukao Nizamu iz kuće, nisu dobili nikakvu podršku sistema niti ih je neko obišao.

“Socijalni rad je uradio svoj dio posla za Nizaminu djevojčicu, a za mene i moju porodicu… Nemamo nikakvu podršku. Mi smo našom incijativom optišli u Dom zdravlja. Ja idem psihologu i psihijatru, još sam u lošem stanju. Moram koristi tablete i nisam dobro”, kazala je Nizamina tetka.

Ističe da je nakon press konferencija MUP-a TK i Tužilaštva TK doživjela veliko razočarenje jer nisu očekivali da neće dobiti niti jedan odgovor.

“Osjetio se njen strah”

“Neko bi trebao da dogovara za to, da nam da objašnjenje da znamo zašto je tako. Moju Nizamu niko nije zaštitio u sistemu. Zašto? Zašto nam niko nije pomogao. Ona je imala povrede po tijelu, osjetio se njen strah. Bojala se. Svi su to vidjeli. Nažalost. Očito je i njih bilo strah čim niko nije reagovao”, kazala je Pamuković.

Na pitanje šta očekuju i žele ukoliko bi FUP preuzeo istragu, kaže: “Željeli bismo da nam neko da odgovor na to zašto niko nije dao neku zaštitu Nizami i zašto niko njega nije pokušao da zaustavi da to ne napravi. Zašto nisu popričali s njim, pokušali smiriti… Samo želim tu isitinu da znam. Tražimo samo te odgovore ništa drugo.”

Prisjetila se i kada je Nizama prijavila Nermina za nasilje, a kada im je službenik rekao: “Znali ste dobro ko je Nermin Sulejmanović”.

“Šta je mogla, došla je da ga prijavi u takvom stanju, palakala je. Vratila se u auto, plakala i rekla ‘vidiš tetka da mi niko neće moći pomoći’. Vjerovali smo policiji i vjerovali smo da će nas zaštiti. Pitala sam ih jeli sigurno da bude u mojoj kući, rekli su ‘neka bude tu kod vas’. Međutim sve je zakasnilo”, kazala je s tugom Nizamina tetka za N1.