Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

organizovani kriminal

U toku velika policijska akcija “Kum”, vrše se pretresi i očekuju hapšenja

Foto: Fena/Arhiv
Ilustracija

Osumnjičene osobe su pod istragom i terete se za organizirani kriminal, povezan sa međunarodnim krijumčarenjem i distribucijom na ilegalnom narko tržištu, većih količina opojnih droga

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, postupajući pod nadzorom tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, realizuju akciju kodnog naziva „Kum“.

U toku su pretresi objekata koje koriste osumnjičeni na području općina Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Vogošća. U saradnji sa MUP-om RS, pretresi se provode na više lokacija u tom entitetu.

Aktivnosti se provode u okviru predmeta kodnog naziva „Kum“ sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija, a zbog sumnje u počinjenje krivičnih djela organiziranog kriminala, povezanog s neovlaštenim prometom opojnih droga i oružja, saopšteno je iz MUP-a KS.

Predmetne aktivnosti se provode uz podršku Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.

Oglasili se iz Tužilaštva BiH

Iz Tužilaštva BiH oglasili su se povodom operativne akcije “Kum”.

– U okviru predmeta kodnog naziva “Kum” policijski djelatnici MUP-a RS i MUP-a KS, pod nadzorom tužitelja iz Sky tima Tužilaštva BiH, na području Foče, Sarajeva i drugih gradova, provode aktivnosti pretresa objekata na više lokacija, kao i lišenja slobode osumjičenih osoba.

Istraga u predmetu odnosi se i na koruptivna kaznena djela, jer je jedan od osumnjičenih aktivni policijski djelatnik Granične policije BiH, koji se tereti da je za nezakonitu imovinsku korist, pripadnicima kriminalne organizacije, neistinito ovjeravao dokumentaciju za navodni prelazak granice, kako bi im na taj način ishodio alibi za vrijeme počinjenja kaznenih djela.

Osumnjičene osobe su pod istragom i terete se za organizirani kriminal, povezan sa međunarodnim krijumčarenjem i distribucijom na ilegalnom narko tržištu, većih količina opojnih droga.

S obzirom da su aktivnosti u tijeku, u ovom trenutku ne možemo davati više detalja ili informacija, naveli su iz Tužilaštva BiH.