Selo Šip

Nova pljačka povratnika u Višegradu, Husi za vrijeme iftara ukrali jarca

pljacka huso hota
huso hota
Huso Hota / FOTO: faktor.ba

Mi smo odmah obavijestili policiju u Višegradu da se pljačka desila čiji su službenici izašli na lice mjesta, sve zabilježili i otišli – kaže kćerka Zehra

U Selu Šip kod Višegrada u četvrtak je opljačkan 87-godišnji hadžija Huso Hota. Husi su nepoznate osobe iz štale ukrale jarca.

Pljačka se dogodila u periodu između 19.30 i 20 sati kada je, prema riječima njegove kćerke Zehre Đozo, Huso iftario.

– Moj otac živi sam i drži nekoliko koza. Kao i svaki dan, prije iftara namirio je životinje i sjeo da iftari. Međutim, čuo je neke zvukove (glasove), ali i psa koji je u jednom trenutku zalajao. Prekinuo je iftar i izašao iz kuće. Budući da nije imao svjetla na vanjskom dijelu štale, nije mogao ništa vidjeti i ponovo se vratio u kuću. Sutradan kada je otišao do štale primijetio je da mu nedostaje jarac – ispričala je za Faktor njegova kćerka Zehra.

Huso Hota se u svoje rodno selo vratio 1998. godine i ovo nije prva pljačka koje je žrtva. Ovo je drugi put, kako kaže njegova kćerka. Prvi put, 2004. godine odneseni su mu motorna pila i agregat. Počinitelji ni do danas nisu pronađeni.

– Mi smo odmah obavijestili policiju u Višegradu čiji su službenici izašli na lice mjesta, sve zabilježili i otišli – kaže Zehra.

U selu Šip, osim Huse živi samo još dvoje povratnika.

– Subotom i nedjeljom je više ljudi, kada iz Sarajeva dolaze vikendaši, ali su samo dvije povratničke kuće, odnosno ljudi koji tamo stalno žive. Međutim, u petak je komšija, koji inače dolazi vikendom, došao ranije i ispričao ocu da je u četvrtak oko 19.30 sati vidio vozilo koje se kretalo polako, ali nije skrenulo prema očevoj kući, nego je produžilo putem. Nakon nekih sat i po vozilo se vratilo – navodi Zehra.

Povratnici uplašeni

Kaže da su povratnici uplašeni, naročito nakon nedavnog događaja u selu Omeragići kod Višegrada, kada je brutalno pretučen i opljačkan bračni par Fadil i Ajša Memišević.

Zehra ističe, kako se nakon toga niko od povratnika ne osjeća sigurno.

– Ne znamo ko je to uradio, ali bismo voljeli da se počinilac što prije nađe kako bi svi bili mirniji. Otac je uplašen, stalno plače i pita se da li je mogao završiti kao bračni par Memišević?