Obdukcija pokazala šta je ubilo ženu pet sati nakon porođaja

klinicki-centar-nis

Pravosudni organi na jugu Srbije još nisu utvrdili ko je odgovoran za smrt Olivere Ljubisavljević (28) iz Vladičinog Hana, koja jenakon porođaja u Surdulici i rođenja zdrave muške bebe 26. februara umrla na operacionom stolu u Kliničkom centru u Nišu.

Rezultati obdukcije pokazali su da je uzrok smrti Olivere Ljubisavljević teška anemija organizma i masovno krvarenje nakon porođaja i uklanjanja materice.

Navedeno je, takođe, da je riječ o oštećenju mozga zbog patnje poslije porođaja. Obducenti iz Niša naveli su u obdukcionom izvještaju da je “poslije naglog i eksplozivnog porođaja nastupila smrt kao direktna posljedica izvrtanja materice”.

Direktor Zdravstvenog centra u Surdulici dr Dragan Kitanović izjavio je da rukovodstvo ove ustanove još nije dobilo rezultate obdukcije Zavoda za sudsku medicinu iz Niša. Potvrdio je da su drugorotkinju Oliveru Ljubisavljević 26.februara u 5 i 25 časova porodili ginekolozi dr Stanislav Momčilović, dr Gordana Živković i babica Aleksandra Stošić.

– Ubrzo poslije porođaja nastale su komplikacije, zbog čega je porodilja u pratnji zdravstvene ekipe prebačena u niški Klinički centar. Policija,organi pravosuđa,zdravstvena inspekcija i stručni tim obavili su svoj dio posla. Zbog nemilog slučaja,odmah su se sastali članovi komisije za vanredni stručni nadzor, koji su zaljučke dostavili Stručnom savjetu. Poslije stručnog nadzora utvrđeno je da nije bilo propusta u toku i poslije porođaja Olivere Ljubisavljević, koja je na svijet donijela zdravog dječaka. Ukoliko se utvrdi da ima krivaca za smrt porodilje,rukovodstvo Zdravstvenog centra u Surdulici preduzeće protiv njih odgovarajuće disciplinske mjere – rekao je dr Dragan Kitanović.

Poslije utvrđivanja činjeničnog stanja o eventualnom pokretanju krivičnog postupka odlučiće tužilaštva u Nišu i Vladičinom Hanu.

Suprug preminule porodilje vojni penzioner Boban Ljubisavljević još nije dobio zvanične rezultate obdukcije, pa će uskoro da odluči o pokretanju sudskog postupaka protiv eventualnih krivaca za smrt njegove žene. Zbog oprečnih informacija u Nišu i Surdulici,ožalošćeni i očajni otac dva maloljetna sina samo želi da sazna istinu o smrti supruge. Boriće se za istinu, jer još ne vjeruje da mlada zdrava žena u 21. stoleću može da umre na porođaju.