Bez rezultata

Odgovor tužilaštva u “slučaju Dragičević” isti i godinu dana nakon ubistva

david dragicevic

Istraga i dalje nije okončana, a u Okružnom tužilaštvu ne znaju kada će se to dogoditi

Iako je od ubistva Banjalučanina Davida Dragičevića prošlo više od godinu dana, iz nadležnih institucija još nema nikakvih konkretnih informacija o istrazi ovog svirepog zločina. Iz banjalučkog Okružnog tužilaštva su se poslije dužeg vremena oglasili, međutim, nemaju novosti.

“Istraga je u toku, konkretnog rezultata nema”, odgovor je banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva na pitanje zašto ni poslije skoro godinu dana od pokretanja istražnog postupka, nema odgovora na pitanje ko je ubio Davida Dragičevića. Iz Tužilaštva kažu da se mjesecima vodi istraga protiv većeg broja neidentifikovanih osoba i da su provedene brojne istražne radnje.

– Saslušan je i poligrafisan veliki broj svjedoka, obavljena je rekonstrukcija određenog događaja, obdukcije, pribavljeni i pregledani snimci brojnih nadzornih kamera u gradu, izvršena su ili su u toku vještačenja i tako dalje – navode iz Tužilaštva.

Sve to, međutim, nije bilo dovoljno da za godinu dana dođe do najmanjeg pomaka u istrazi. Ona i dalje nije okončana, a u Okružnom tužilaštvu ne znaju kada će se to dogoditi.

– Razlog neokončanja istrage je taj što krivično djelo koje je predmet ove istrage još uvijek nije rasvijetljeno, niti su otkriveni njegovi izvršioci – saopštio je okružni tužilac Želimir Lepir.

Okružno tužilaštvo ne provodi nikakvu istragu, nego mjesecima radi na prikrivanju ubistva i uništavanju dokaza, odgovara otac Davida Dragičevića.

Lično sam tužiocima predao sve dokaze, kaže Davor Dragičević, međutim, zbog veza ljudi iz MUP-a i pravosuđa, istraga stoji u mjestu.

Tvrdnjama da je istraga u toku, glavni okružni javni tužilac grubo zloupotrebljava svoju funkciju, tvrdi advokat porodice Dragičević. Ako neko tvrdi da se provodi istraga, kaže Ifet Feraget, to bi moralo da znači da se vode djelotvorne istražne radnje i prikupljaju dokazi, što se u ovom slučaju ne događa.

Feraget kaže da istraga koja se vodi na ovakav način nikada neće biti završena, jer nije usmjerena ka onima na koje upućuju sve okolnosti i dokazi.

Tijelo Davida Dragičevića pronađeno je 24. marta 2018. godine. Dva dana kasnije, iz Policije Republike Srpske su na pres konferenciji rekli da se David potukao, opljačkao kuću, a onda sam upao u rijeku Crkvenu i da je smrt – zades. Tužilaštvo je, međutim, nakon protesta grupe “Pravda za Davida” i pritisaka javnosti otvorilo istragu ubistva Davida Dragičevića u junu 2018. godine. Od tada – istraga se ne pomjera sa mrtve tačke.